Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ

Καρμπονάρα η λατρεμένη..

ΥΛΙΚΑ
500 γρ μακαρόνια βρασμένα

Για την σάλτσα
μισό κρεμμύδι
1 κουτάκι μανιτάρια(ή 4-5 φρέσκα)
μπέικον κομμένο σε μικρά κομμάτια (εγω προτιμώ γαλοπούλα)
1 σφηνάκι λευκό κρασί
1 συσκευασία κρέμα γάλακτος (μεγαλύτερο των 250 ml)
τριμμένο τυρί( κίτρινο ή παρμεζάνα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε κατσαρολάκι ρίχνω λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζω το κρεμμύδι και τα μανιτάρια μέχρι να μαραθούν.Ρίχνω και το μπέικον και αφήνω να σοταριστεί.Σβήνω με το κρασί, να πάρει μια βράση για να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτω την κρέμα γάλακτος και περιμένω να αρχίσει η σάλτσα μου να πήξει και στο τέλος ρίχνω το τυράκι μου μέχρι να λιώσει και να έχω μια πλούσια σε υφή σάλτσα..Σερβίρω επάνω στα μακαρόνια μου και πασπαλίζω με λίγο φρέσκο μαιντανο..
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ..

ΠΕΤΑΛΑΚΙΑ

Γεύσεις παιδικών χρόνων...



ΥΛΙΚΑ
375 γρ αλεύρι
185 γρ βούτυρο(αγελαδινό,σε θερμοκρασία περιβάλλοντος)
90 γρ ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
1 αυγό
2,5 γρ. μπέικιν πάουντερ
200 γρ κουβερτούρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζω το βούτυρο σες μπολ, προσθέτω την ζάχαρη άχνη, το αυγό και την βανίλια.Χτυπάω σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν.Σε άλλο μπόλ βάζω το αλεύρι μαζί με τον μπέικιν πάουντερ και το ρίχνω σιγά σιγά μέσα στο μείγμα μου(βασικά εγω εδώ ζυμώνω με το χέρι).Σε αλευρωμένη επιφάνεια παίρνω κομματάκια απο την ζύμη και πλάθω κορδονάκια και τα γυρίζω έτσι ώστε να μοιάζουν με πέταλο. Ψήνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 20 λεπτα..Αφού τα βγάλω και κρυώσουν βουτάω τις άκρες τους σε λιωμένη κουβερτούρα(μπεν μαρι) και τα στρώνω πάλι στην λαδόκολλα μέχρι να κρυώσει η σοκολάτα..
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ    Συνταγή Μ.Λαμπράκη δια χειρός Ελεάννας...

ΠΑΙΔΙΚΑ CAKE POPS


Χρόνια σου πολλά Απόστολε....

ΥΛΙΚΑ
500 γρ κέικ σοκολάτας(είτε το φτιάχνετε είτε αγοράζετε ένα απλό κέικ)
150 γρ μερέντα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
σοκολάτα κουβερτούρα
λευκή σοκολάτα
χρωματιστή τρούφα
νιφάδες σοκολάτας
χρωματα ζαχαροπλαστικής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ενα μπόλ θρυμματίζω με τα χέρια μου το κέικ και προσθέτω την μερέντα.Ζυμώνω μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.Στην συνέχεια πλάθω μπαλάκια( σε μέγεθος καρυδιού) και τα βάζω το ψυγείο σε ταψι με λαδόκολλα να σφίξουν περίπου 2 ώρες. Στην συνέχεια λιώνω τις σοκολάτες μου σε μπέν μαρι(στην λευκή μπορώ να ρίξω χρώματα για να έχω πιο όμορφο αποτέλεσμα) και αφού περάσω τις μπαλίτσες μου σε ξυλάκι απο σουβλάκια τα βουτάω στην σοκολάτα μέχρι να τα καλύψει.Στην συνέχεια πασπαλίζω τρούφα ή νιφάδες σοκολάτας.Παίρνω ένα κομμάτι φελιζόλ, το τυλίγω με αλουμινόχαρτο ή χαρτί περιτυλίγματος,τα καρφώνω και τα αφήνω μέχρι να παγώσει η σοκολάτα.. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
CAKE POPS


Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΛΑΓΓΙΤΕΣ

Το χέρι του Σταυράκη παραμονεύει........

ΥΛΙΚΑ
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 αυγό
νερό( ανάλογα με την ποσότητα που θέλουμε να φτιάξουμε-εγώ βάζω 3 νεροπότηρα)
αλεύρι(όσο πάρει για να είναι ο χυλός μου κάπως πηχτός)
μια πρέζα αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στο χλιαρό νερό λιώνω την μαγιά μου και την διαλύω πολύ καλα.Ρίχνω το αλάτι, το αυγό και σιγά σιγα το αλεύρι αφού παράλληλα ανακατεύω.Όταν πετύχω ένα πηχτό χυλό,το βάζω σε ζεστό μέρος,σκεπασμένο μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο του. Στην συνέχεια το ξεφουσκώνω και παίρνω με ένα μεγάλο κουτάλι, ζύμη και την ρίχνω στο καυτό σπορέλαιο.Τηγανίζω περίπου 1  με 2 λεπτα απο κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν.Σερβίρω με μέλι και τριμμενο καρύδι είτε με ζάχαρη.. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Οι λουκουμάδες της παράδοσης..

ΤΟΥΡΤΑ SERANO


Τούρτα SERANΟ,μια κλασική απόλαυση..

ΤΟΥΡΤΑ SERANO

ΥΛΙΚΑ
Για το παντεσπάνι
5 αυγά
155 γρ αλεύρι  (τύπου φαρίν-απ)
20 γρ κακάο
125 γρ ζάχαρη

Για την κρέμα
20 γρ νερό
180 γρ ζάχαρη
3 ασπράδια αυγών
180 γρ κουβερτούρα ψιλοκομμένη
80 γρ κρέμα γάλακτος + 400 γρ χτυπημένα σε σαντυγί

Για το σιρόπι
250 γρ νερό
150 γρ ζάχαρη
μισό σφηνάκι κονιάκ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την  βάση χτυπάω πολύ καλά τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.Οταν το μείγμα μου έχει ασπρίσει καλά, προσθέτω το αλέυρι και το κακάο κοσκινισμένα και ενσωματώνω με μαρίζ(σπάτουλα σιλικόνης)με απαλές κινήσεις.Ψήνω σε τσέρκι 24 εκ στους 170 για περίπου 30 λεπτά.Αν χρησιμοποιήσετε ταψί,καλό θα ήταν να το βουτυρώσετε και να το αλευρώσετε πολύ καλά για να μην σας κολλήσει το παντεσπάνι.Αφού ψηθεί το αφήνω να κρυώσει καλά.
Για το σιρόπι βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 3 με 4 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για την κρέμα ρίχνουμε το νερό με  την ζάχαρη να βράσουν σε ένα κατσαρολάκι. Παράλληλα,χτυπάμε τα ασπράδια σε  μαρέγκα.Αφού το μείγμα ζάχαρης-νερόυ βράσει το ρίχνω λίγο λίγο και προσεκτικά μέσα στην μαρέγκα, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να σφίξει.Κατόπιν λιώνω την κουβερτούρα σε μπέν μαρί και μόλις είναι έτοιμη την ρίχνω στην μαρέγκα και την ενσωματώνω με μια μαρίζ.Τέλος προσθέτω και τα 80 γρ κρέμα γάλακτος και τη χτυπημένη σε σαντυγι(τα 400 γρ).
Για την συναρμολόγηση, κόβω το παντεσπάνι μου στα 2 και στο ίδιο τσέρκι(ή ταψι),στρώνω κάτω τον ένα δίσκο και τον ραντίζω με σιρόπι.Απλώνω επάνω κρέμα και καλύπτω με τον δεύτερο δίσκο και τον ραντίζω με το υπόλοιπο σιρόπι.Αφού ξεφοτμάρουμε το γλυκό, βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα σε κορνέ και καλύπτω όλη την τούρτα(επάνω και στα πλάγια). Σαν ντεκόρ μπορώ να βάλω κερασάκια..
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
συνταγη Σ.Παρλιάρου δια χειρός Ελεάννας....



Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ ΖΕΛΕ

Μαγεύει τόσο η εμφάνιση,όσο και η γεύση..


ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΗ
2 φακελάκια ζελέ ανανά
700 γρ γιαούρτι στραγγιστό
350 ml νερό ζεστό

ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΒΑΚΙΑ
2 φακελάκια ζελέ κεράσι
1 φακελάκι ζελέ ανανά
χρώματα ζαχαροπλαστικής (μπλέ και κίτρινο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τα κυβάκια στρώνω 3 πυρέξ με διάφανη μεμβράνη.Για το κόκκινο ζελέ φτιάχνω κανονικά το ζελέ κεράσι(ενα νεροπότηρο κρύο νερό και ένα ζεστό)και το βάζω στο ψυγείο να παγώσει.Για το μπλέ ζελέ,ετοιμάζω το δεύτερο φακελάκι ζελέ κεράσι και προσθέτω 2 με 3 σταγόνεσ μπλέ χρώμα ζαχαροπλάστικης(ανάλογα με το πόσο σκούρο ή ανοιχτό θέλω να γίνει).Για το πράσινο ζελέ,ετοιμάζω το ζελέ ανανά και προσθέτω 3 σταγόνες κίτρινου χρώματος και 2 μπλέ για να πετύχω την απόχρωση που προτιμώ.Αφήνω τα ζελέ στο ψυγείο για ένα βράδυ.Την επομένη χαράσσω κυβάκια στα ζελε και τα ξεφορμάρω πολύ εύκολα τραβώντας απλά την μεμβράνη.
Για την βάση ρίχνω σε μπόλ τα 2 φακελάκια ζελέ ανανά και τα διαλύω στα 350 ml ζεστό νερό.Προσθέτω το γιαούρτι και ανακατεύω με αυγοδάρτη μέχρι να πετύχω ενιαία υφή και το αφήνω στο ψυγείο για 20 λεπτά περίπου.Μέσα στο μείγμα ζελέ- γιαουρτιού, ρίχνω και ανακατεύω τα κυβάκια και το αδειάζω στην φόρμα που θέλω να σερβίρω ( προσοχή και σε αυτή την φόρμα στρώνω μεμβράνη για να ξεφορμάρω εύκολα).Το βάζω στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί.. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ


Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

ΤΡΙΓΩΝΑ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ


Δεν χρειάζεται να πάτε στο Πανόραμα,φτιάξτε τα με τα χεράκια σας..


ΥΛΙΚΑ
μισό κιλό φύλλο κρούστας
1 πακέτο βιταμ(σε χαρτί)
1 φακελάκι κρέμα ζαχαροπλαστικής για μιλφείγ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
2 κουτ.σούπας γλυκόζη
λιγο χυμό λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας και το βουτυρώνουμε καλα.Το διπλώνουμε στην μέση με φορα απο δεξιά προς αριστερά(έτσι όπως το κοιτάμε) και βουτυρώνουμρ ξανά.Στην συνέχεια το ξαναδιπλώνουμε (παλι προς τα δεξιά)έτσι ώστε να δημιουργηθει μια μακρόστενη λωρίδα.Την βουτυρώνουμε και την τυλίγουμε απο κάτω προς τα πάνω έτσι ώστε να δημιουργηθεί τριγωνάκι(Αρχίζω απο την γωνιά,μια δεξιά, μια αριστερά).Τα βουτυρώνω και πάλι και ψήνω σε λαδόκολλα στους 220μέχρι να φουσκώσουν και έπειτα κατεβάζω στους 200 για να ροδίσουν.Βράζω τα υλικά για το σιρόπι και βουτάμε τα τρίγωνα στο καυτο σιρόπι για 1 λεπτο περίπου αφου πρώτα έχω 'σκάψει' το εσωτερικό τους με ένα μαχαιράκι.Ετοιμάζω και την κρέμα και γεμίζω τα τριγωνάκια με κορνέ.. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ



ΜΗΛΟΠΙΤΑΚΙΑ

Φανταστικά μηλοπιτάκια και νηστίσιμα

ΥΛΙΚΑ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ
400 γρ βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ ζάχαρη άχνη
30 ml κονιάκ 
2 βανίλιες
660 γρ αλέυρι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

660 γρ ξινόμηλα σε κυβάκια 
133 γρ κρύο νερό 
10 γρ νισεστέ 
100 γρ ζάχαρη
λίγη κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την ζύμη ανακατεύω  όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνω. Οταν γίνει μια μαλακή ζύμη την τυλίγω με μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο για 30 λεπτά. Κατόπιν ετοιμάζω την γέμιση.Σε κατσαρόλα βάζω τα μήλα κομμένα σε κυβάκια και τα βράζω με την ζάχαρη.Λιώνω το νισεστέ στο νερό και το προσθέτω και αυτό στην κατσαρόλα.Συνεχίζω το βράσιμο μέχρι να γίνουν σαν μαρμελάδα. Ανοίγω την ζύμη σε στρόγγυλα ατομικά πιτάκια,προσθέτω γέμιση και τα κλέινω έιτε με το πιρούνι γύρω γύρω είτε με ειδικό φορμακι που σφραγίζει μέσα την γέμιση. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.. Αφού κρυώσουν τα πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και κανέλα και τα σερβίρω...
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ..  ΕΛΕΑΝΝΑ

ΚΕΙΚ ΒΑΝΙΛΙΑ


Εξαιρετικά αφράτο..


ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο φαρίν απ
250 γρ. βούτυρο(τύπου βιτάμ)
300 γρ γιαούρτι
1 βανίλια
4 αυγά
400 γρ. ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τα υλικά μου θα πρέπει όλα να έιναι σε θερμοκρασία δωματίου.Χτυπάω το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτω ένα-ένα τα αυγά.Στην συνέχεια προσθέτω το γιαούρτι, την βανίλια και το αλεύρι(προαιρετικά μπορώ να προσθέσω και ξύσμα πορτοκαλιού). Ψήνω στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. Για να βεβαιωθώ ότι ψήθηκε βάζω ένα μαχαίρι στο κέντρο και αν η λάμα του βγεί καθαρή σημαίνει πως είναι έτοιμο. Αφού κρυώσει και το ξεφορμάρω, πασπαλίζω με άχνη και σερβίρω.. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΚΑΝΕΛΑΣ


Το σπίτι θα μοσχομυρίσει κανέλα..

ΥΛΙΚΑ
125 γρ βούτυρο (σε θερμοκρασια περιβάλλοντος)
1 φλιτζάνι τ. τσαγ. ζάχαρη
1 αυγό
2 κουτ.σουπ. γάλα
1 κουτ. γλυκού κανέλα
250 αλεύρι φάριν απ κοσκινισμένο
ζάχαρη ανακατεμένη με κανέλα για πασπαλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.Προσθέτω σταδιακά το αυγό, την κανέλα και το γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα τώρα .Προσθέτω και το αλεύρι και χτυπάω μεχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μου. Σε ταψι με λαδόκολλα ρίχνω διάσπαρτα κουταλάκια απο το μείγμα μου και τα πασπαλίζω με ζάχαρη και κανέλα.Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 15 λεπτά..

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

ΡΟΛΟ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΕΡΑΣΙ

Καλημέρα-Καλημέρα με γλυκό ρολό γεμιστό με μαρμελάδα και εεπικαλυψη σοκολάτας


   ΥΛΙΚΑ
8 αυγά
4 φλυτζ. του καφέ ζάχαρη 
5 φλυτζ. του καφέ αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
μαρμελάδα κεράσι( είτε άλλη της αρεσκείας σας)
μια κουβερτούρα μάυρη και μια λευκή(για επικάλυψη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάω στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Στην συνέχεια προσθέτω το αλεύρι κοσκινισμένο και το μπέικιν και συνεχίζω το χτύπημα να ομογενοποιηθουν.Στρώνω στο ταψί μου λαδόκολλα και ρίχνω το μείγμα μου. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 για 20 λεπτα.
Αφού το βγάλω απο το φούρνο το αφήνω να κρυώσει και έπειτα στρώνω όλη την επιφάνεια του με την μαρμελάδα και τυλιγω προσεκτικά αφου το ξεκολλήσω απο την άκρη της λαδόκολλας.
Για την επικάλυψη, λιώνω τις σοκολάτες μου σε μπέν μαρί και τις ρίχνω επάνω στο ρολό μου..ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Συνταγή της μαμάς μου...


ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ

Γεμιστά μανιτάρια στο φούρνο.

ΥΛΙΚΑ
 10 μανιτάρια λευκά
1 μεγάλη ντομάτα
τυρί φέτα
1 πιπεριά πράσινη
ελαιόλαδο
ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένω καλά τα μανιτάρια μου είτε τα καθαρίζω εξωτερικά τραβώντας την φλούδα τους. Τα στρώνω σε πυρέξ και τα ραντίζω με ελαιόλαδο. Σε μπολ βάζω την φέτα (υπολογίζω περίπου με το μάτι πόση θα χρειαστώ). την λιώνω με το πιρούνι, κόβω σε κυβάκια την ντομάτα και την πιπεριά, προσθέτω ελαιόλαδο και ρίγανη και ανακατεύω μαζί όλα τα υλικά. Γεμίζω τα μανιτάρια με το μείγμα μου,ρίχνω λίγο ελαιόλαδο πάνω απο κάθε μανιτάρι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 με 25 λεπτά.

ΣΝΙΤΣΕΛ ΣΤΙΦΑΔΟ




ΥΛΙΚΑ

5 σνίτσελ χοιρινά( πάχος 5 εκ) παναρισμένα με αλεύρι, αυγό και φρυγανιά
5 μεγάλα κρεμμύδια
4-5 μανιτάρια φρέσκα
αλάτι,πιπέρι,αρκετό κόκκινο πιπέρι, 2 φύλλα δάφνη
προαιρετικά-λιγο κόκκινο κρασί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πανάρουμε τα σνίτσελ με τον γνωστό τρόπο(αλεύρι,αυγο,φρυγανιά)και τα τηγανίζουμε ελαφρά μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα.Κατόπιν σε ένα τηγάνι με ένα φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο σωτάρω τα χοντροκομμένα κρεμμύδια. Το μυστικό είναι στο να μαλακώσουμε αρκετά καλά τα κρεμμύδια για να μας δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.Κόβουμε τα μανιτάρια και τα ρίχνουμε μαζί με τα κρεμμύδια καθώς και όλα τα μπαχαρικά(σε αυτό το σημείο προσθέτω και το κόκκινο κρασί,το οποίο θα δώσει πιο σκούρο χρώμα στο φαγητό μας).Σε μια γάστρα βάζουμε λίγα απο τα κρεμμύδια,στρώνουμε απο πάνω τα σνίτσελ και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα κρεμμύδια.Βάζω την γάστρα στον φούρνο και ψήνω στους 200 βαθμούς για μιάμιση ώρα..Συνοδεύω το φαγητό μου με βραστές πατάτες.... ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ       ΜΕΡΙΔΕΣ-5 ΧΡΟΝΟΣ-1+ΜΙΣΗ ΏΡΑ

ΠΙΣΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ

Ποντιακά πισία.. Κάτι με αλάτι για αρχή. Η παραλλαγή ανταποκρίνεται στα γούστα του καθενός
υλικα
1 φακελακι ξηρή μαγια
1 μισο ποτήρι χλιαρό νερό
2 κουτ.σουπας ελαιόλαδο
μια πρέζα αλάτι 
λίγο ξύδι
αλεύρι όσο πάρει

ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΓΕΜΙΣΗΣ
-Λουκανικάκια βρασμένα
-τυρι
-Πατατες βρασμένες αφου τσιγαριστουν με κρεμμυδι και λιγο μαιντανο(ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ενα μπόλ διαλύω την μαγια σε χλιαρό νερό(προσοχή να μην έιναι καυτό γιατι θα ψήσει την μαγιά).Μόλις η μαγιά λιώσει,προσθέτω το αλάτι,το ξύδι και το ελαιόλαδο.Κατόπιν προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι ώστε να φτιάξω μια ζύμη μαλακή που δεν θα κολλάει στα χέρια.Αφήνω το ζυμάρι μου να ξεκουραστει σε ζεστό περιβάλλον και να διπλασιάσει τον όγκο του. Σε βαθύ τηγάνι βάζω αρκετο σπορέλαιο να κάψει. Παίρνω μπαλάκια απο την ζύμη μου,την ανοίγω είτε με τα χέρια είτε με μικρό πλάστη,βάζω γέμιση στο κέντρο και κλέινω πιέζοντας καλά τις γωνίες για να μην μου βγεί η γέμιση.Τηγανίζω έως να πάρουν χρυσαφί χρώμα.... ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ... ΕΛΕΑΝΝΑ... 

ΜΠΙΤΖΙΡΟΤΟ

Το μπιτζιροτό είναι ενα ιδιαίτερο γλυκό απο την πατρίδα μου(Δαμασκηνιά Κοζάνης)

ΥΛΙΚΑ


1 κιλό ζάχαρη
24 κουτ.σούπας αλεύρι
8 ποτήρια νερό
μισό ποτήρι του κρασιου σπορελαιο+λιγο για το ταψι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζω σε μπολ το αλεύρι και προσθέτω 4 ποτήρια κρύο νερό. Ανακατεύω με τον αυγοδάρτη να γίνει χυλος και στην συνέχεια το περνάω απο το σουρωτήρι ώστε να μην υπάρχει σβόλος αλευριού.Σε κατσαρόλα ρίχνω την ζάχαρη για να γίνει καραμέλα.Αφού πάρει χρώμα χρυσαφι-καφέ πρροσθέτω με μεγάλη προσοχή και ενω το έχω απομακρύνει απο το μάτι της κουζίνας, τα υπόλοιπα 4 ποτήρια νερό αλλα΄ζεστό αυτη τη φορα..Το επαναφέρω στην φωτια για να λιώσει εντελώς η ζάχαρη.. Κατόπιν ρίχνω το λιωμένο αλεύρι και το λάδι και ανακατεύω ώσπου να πήξει και να κοχλαζει..Λαδώνω ένα ταψι και ψήνω στους 180 για περίπου 1 ώρα..
ΜΕΡΙΔΕΣ-20 ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ
ΩΡΑ-1 ΩΡΑ ΚΑΙ ΜΙΣΗ

ΚΕΙΚ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ


 
Κέικ Ινδοκάρυδο..

ΥΛΙΚΑ

400 γρ αλέυρι (φαρίν απ)
250 γρ βούτυρο (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος)
200 γρ ζάχαρη άχνη
100 γρ ζάχαρη κρυσταλλική 
6 αυγά
320 γρ ινδοκάρυδο
350 γρ γάλα 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπόλ και σε ένα δεύτερο βάζουμε το μαλακό βούτυρο και τα δύο είδη της ζάχαρης και τα χτυπάω με το μίξερ μέχρι να ενώθούν και να ασπρίσουν.Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτω ένα ένα τα αυγά και ρίχνω 300 γρ ινδοκάρυδο( τα 20 γρ τα κρατάω για να πασπαλίσω την φόρμα).προσθέτω και το γάλα και χτυπάω περίπου 2 λεπτά ακόμη. Με μία σπάτουλα ενσωματώνω στο μείγμα μου το αλεύρι .Βουτυρώνω και ρίχνω το ινδοκάρυδο στην φόρμα μου και κατόπιν το μείγμα του κέικ. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 45 με 50 λεπτα. Αφήνω να κρυώσει, πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και σερβίρω..
Καλή επιτυχία.....

ΤΟΥΡΤΑ ΜΩΣΑΙΚΟ


Τούρτα μωσαικό . Την ανακάλυψα σε ένα περιοδικό και απο τότε έγινε η αγαπημένη μου..
ΥΛΙΚΑ
400 γρ βούτυρο
2 κουτιά γάλα ζαχαρούχο
10 κουτ σουπας κακάο κοσκινισμένο
2 κουτ.σ. κονιάκ
3 πακετα πτι μπερ
ΓΛΑΣΟ
1 φλιτζανι τσαγιού κρέμα γάλακτος
125 γρ κουβερτούρα
μισο κουταλάκι λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζω σε κατσαρόλα και λιώνω το βούτυρο χωρίς να κάψει. Προσθέτω το ζαχαρούχο,το κακάο,το κονιάκ και ενσωματώνω με κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σε ενα μπολ σπάω σε κομματάκια τα μπισκοτακαι τα ρίχνω στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά. Καλυπτω ένα τσέρκι με αντικολλητικό χαρτί και στρώνω την τούρτα μου. την αφήνω στην κατάψυξη ένα βράδυ.
Για το γλάσο σπάω την κουβερτούρα σε ένα μπόλ ενω παράλληλα ρίχνω την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι και την ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά.Οταν πέρει βράση την ρίχνω επάνω απο την κουβερτούρα και προσθέτω και το λάδι για να γυαλίσει η σοκολάτα. Αφήνω να κρυώσει και ρίχνω επάνω απο την τούρτα που έχω ξεφορμάρει... ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ....

ΠΤΙ-ΦΟΥΡ

Τα πτι-φούρ της μαμάς με γέμιση μαρμελάδα μήλο


ΥΛΙΚΑ
 1 βιταμ (σε χαρτί)
3 αυγά
1 βανίλια
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζ. του καφέ σπορέλαιο
1 φλιτζ. του τσαγιού ζάχαρη
6 με 7 φλιτζ. του τσαγιού αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί εκτός απο το αλεύρι και το μπέικιν και τα χτυπάω με το μίξερ να αφρατέψουν. Στην συνέχεια με το χέρι ενσωματώνω το αλεύρι και το μπέικιν μέχρι να έχω μια μαλακή ζύμη. Πλάθω είτε μπαλάκια είτε χρησιμοποιώ πρέσα για κουλουράκια. Τα στρώνω σε ταψί με λαδόκολλα στους 170 μέχρι να ροδίσουν. Αφου κρυώσουν παίρνω ανα δύο και τα κολλάω με μαρμελάδα της αρεσκείας μου..   ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ..

ΤΟΥΡΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΟ

 
Τούρτα Ροδάκινο



ΥΛΙΚΑ
Για το παντεσπανι
6 αυγά
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
3 φλιτζ. του καφέ ζάχαρη
2 φλιτζ. του καφέ αλεύρι
μισο φλιτζάνι του καφέ νερό

Για την κρέμα
 1 κουτί μόρφατ
1 κουτί (απο το μόρφατ) ζάχαρη
1 κομπόστα ροδάκινο
1 φακελάκι ζελέ ροδάκινο( ή βερίκοκο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Χωρίζω τους κρόκους απο τα ασπράδια και τα χτυπάω σε μαρέγκα. Αφού σφίξει προσθέτω την μισή απο την ζάχαρη μου και χτυπάω με το μίξερ 2 λεπτά ακόμη. Την υπόλοιπη ζάχαρη την χτυπάω με τους κρόκους και προσθέτω  σε αυτά την μαρέγκα,συνεχίζω το χτύπημα αλλα στην χαμηλότερη ταχύτητα του μίξερ για να μην πέσει η μαρέγκα. Κατόπιν προσθέτω το νερό και το αλεύρι με το μπέικιν αφού τα έχω πρώτα κοσκινίσει. Επιλέγω ταψάκι η τσέρκι 26 εκ. και ψήνω το παντεσπάνι μου στους 180 για 30 ώρα.
Βγάζω την μόρφατ απο το ψυγείο(την εχω αφήσει να παγώσει για 1 ώρα)και την χτυπάω μέ το μίξερ μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτω την ζάχαρη( την οποία έχω μετρήσει με το κουτάκι της μόρφατ) και φτιάχνω σαντιγί. Προσθέτω και κομματάκια απο τα ροδάκινα μου(περίπου την μισή κομπόστα).Τ υπόλοιπα ροδάκινα να κόβω σε φέτες για να στολίσω την τούρτα μου.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Αφού κρυώσει το παντεσπάνι το κόβω σε δύο κομμάτια. Τοποθετώ το ένα για βάση και το ραντίζω με λίγο σιρόπι απο την κομπόστα. Στρώνω επάνω την μισή κρέμα μου και καλύπτω με το δεύτερο παντεσπάνι, το οποίο επισης ραντίζω ελάχιστα(είναι τόσο αφράτο που αν ρίξω πολύ σιρόπι θα μαλακώσει υπερβολικά).Απλώνω και την υπόλοιπη κρέμα και επάνω τα κομμάτια του ροδάκινου που έχω κρατήσει. Βαζω την τούρτα στο ψυγείο και παράλληλα ετοιμάζω το ζελέ με τον γνωστό τρόπο( 1 ποτήρι ζεστο νερό και 1 ποτήρι κρύο νερό).Βάζω το ζελέ στην κατάψυξη και το παρακολουθώ έτσι ώστε να το βγάλω μόλις αρχίζει να πήζει(προσοχή να μην πήξει πολύ γιατί δεν θα μπορώ να το απλώσω στην τούρτα). 
Καλύπτω την επιφάνεια την τούρτας με το ζελέ και την βάζω στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί. 
ΧΡΟΝΟΣ-1 ΩΡΑ
Κομμάτια- περίπου 15
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΠΑΓΩΤΟ ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ

 
εύκολο παγωτό που σας βγάζει απο την δύσκολη θέση στο να υπάρχει πάντα γλυκό στο ψυγείο σας



1 Φυτική κρέμα γάλακτος( στο πρασινο κουτι, το μικρο μεγεθος)
1 Ζαχαρούχο γάλα
2 πακετα μπισκότα πτι μπερ
σταγόνες σοκολάτας (λευκης και μαύρης) είτε καραμελωμένους ξηρούς καρπούς
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάω πολύ καλά την κρέμα γάλακτος κατευθείαν απο το ψυγειο μέχρι να γίνει αφράτη σαντυγί.Προσθέτω το ζαχαρουχο και χτυπάω λίγο ακόμη μέχρι να ενσωματωθεί. Με μια μαρίζ ενσωματώνω και την σοκολάτα ή τους καρπούς. Σε τάπερ (ιδανικο για κατάψυξη) στρώνω στην βάση μπισκότα, απο επάνω ρίχνω το παγωτό μου και καλύπτω με ακόμη μια στρωση μπισκότων. Προσέχω να είναι η κάτω βάση και η επάνω βάση μπισκότων στην ίδια ευθεία έτσι ώστε οταν κοψω για να σερβίρω να βγαίνει σάντουιτς. Αφήνω να παγώσει ενα βράδυ στην καταψυξη και διατηρείται αρκετες ημέρες.... ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΤΟΥΡΤΑ ΣΟΚΟ-ΦΡΑΟΥΛΑ




 
Τούρτα πειρασμός.. Ο μοναδικός συνδιασμός σοκολάτας- φράουλας..


ΥΛΙΚΑ
 ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΗ
150 γρ κορν φλεικς
150 γρ. πραλίνα φουντουκιού( μερέντα)
50 γρ βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
50 γρ κουβερτούρα γάλακτος λιωμένη
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΥΣ ΦΡΑΟΥΛΑΣ
650 γρ φράουλες
300 γρ τυρί κρέμα
200 γρ ζάχαρη
3 φύλλα ζελατίνης
250 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη
1 βανίλια

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
 300 γρ κουβερτούρα γάλακτος
220 ml κρέμα γάλακτος
50 γρ γλυκόζη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την βάση ανακατεύουμε όλά τα υλικά μαζί σε ένα μπολ. Παράλληλα επιλέγω τσέρκι 22 εκ και αφού βάλω στην βάση αλουμινόχαρτο στρώνω τα υλικα μου και το βάζω στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάζω την μούς. Καθαρίζω και περνάω τις φράουλες απο το μπλέντερ και έπειτα απο την σήτα για μην μείνει κανένα σποράκι και να είναι λεία.Βάζω την ζελατίνη σε κρύο νερό να μαλακώσει. Σε κατσαρολάκι βάζω το μισό πουρέ φράουλας και την ζάχαρη και αφήνω να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρω απο την φωτιά και προσθέτω την ζελατίνη καλά στραγγισμένη, τον υπόλοιπο πουρέ φράουλας, το τυρί κρέμα και την βανίλια. Ανακατεύω με αυγοδάρτη να πάρω μια λεία κρέμα. Στο τέλος ενσωματώνω με μαρίζ την χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Βγάζω την βάση απο το ψυγείο, ρίχνω την μους επάνω και την βάζω στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει καλα.
Για την επικάλυψη βάζω σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος και την γλυκόζη να πάρουν μια βράση. Την αποσύρω και την ρίχνω επάνω στην κουβερτούρα γάλακτος. Αφου ανακατέψω καλά την αφήνω να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Αφού ξεφορμάρω την τούρτα μου, σε μια σχάρα περιχύνω με την επικάλυψη μέχρι να καλυφθεί ομοιόμορφα.την βάζω και πάλι στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί..Την διακοσμώ με κομμένες φράουλες ή ντεκόρ σοκολάτας.. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΨΥΞΗ- 3 ΩΡΕΣ
ΜΕΡΙΔΕΣ-10