Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Το δικό σας σπιτικό ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Το δικό σας νόστιμο γιαούρτι.

ΥΛΙΚΑ
3 λίτρα γάλα (πρόβειο ή αγελαδινό)
3 γεμάτα κουτάλια σούπας απο πρόβειο γιαούρτι(εγω παίρνω Σιατίστης)
μισή κούπα νερό
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βραζω πολύ καλά το γάλα ανακατεύωντας συνεχώς για να μην κολλήσει(στο πρόβειο ρίχνω και λίγο νερό κατά το βράσιμο γιατί είναι πίο παχύ απο το αγελαδινό).Το αφήνω να κρυώσει τόσο ώστε να δέχεται το χέρι μου μετρώντας μέχρι το 40(τρόπος να καταλάβεις την θερμοκρασία σε περίπτωση που δεν διαθέτετε θερμόμετρο).Διαλύω την μαγιά του γιαουρτιού (τα 3 κουτάλια)στην μισή κούπα νερό και την ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα ανακατεύωντας καλά και στην συνέχεια μοιράζω το γιαούρτι μου σε μπόλ και το βάζω σε ζεστό μέρος αφού το σκεπάσω καλά με πετσέτες μέχρι να πήξει καλά.Στην συνέχεια το διατηρώ στο ψυγείο.. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ...
Η διαδικασία του βρασμού...

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Το ινδοκάρυδο είναι αδυναμία μου...

ΥΛΙΚΑ
200 γρ βούτυρο(σε θερμοκρασία περιβάλλοντος)
180 γρ ζάχαρη
100 γρ ινδοκάρυδο
125 γρ αλεύρι φαρίν απ
1 βανίλια
5 αυγά
Για το σιρόπι
2 μισή ποτήρια ζάχαρη
1 μισό ποτήρι νερό
λίγη κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάω πολύ καλά το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτω εναλλάξ τα αυγά και το αλεύρι, την βανίλια και συνεχίζω το χτύπημα.Στο τέλος ενσωματώνω το ινδοκάρυδο με μια πλαστική σπάτουλα και ψήνω σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί σε προθερμασμένο φούρνο 180 για 45 με 50 λεπτά.Ταυτόχρονα βράζω όλα τα υλικά για το σιρόπι μου μαζί και όταν σιροπιάσω το γλυκό μου να έιναι και τα δύο χλιαρά. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ...

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ

Ιδανικός τσιπουρομεζές...

ΥΛΙΚΑ
5 μελιτζάνες
2 μέτρια κρεμμύδια
150 γρ φέτα
2 σκελίδες σκόρδο
μαιντανό
λάδι, αλάτι πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψήνω τις μελιτζάνες μου στα κάρβουνα (είτε σε καμινέτο είτε στο μάτι της κουζίνας) γιατί πρέπει να πετύχω την γεύση του καπνιστού  και τις ξεφλουδίζω για να πάρω την ψίχα τους.Τις κόβω σε μεγάλα κομμάτια με το μαχαίρι και ψιλοκόβω επάνω το κρεμμύδι, το σκόρδο και ρίχνω αλάτι, λίγο πιπέρι, ελαιόλαδο και ξύδι. Πασπαλίζω με μαιντανο φρέσκο και σερβίρω.. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΜΕ ΠΡΑΛΙΝΑ

Κρουασάν απο σπίτι....

ΥΛΙΚΑ
Για την ζύμη
120 ml νερό
80 ml γάλα εβαπορέ
2 αυγά
40 γρ βούτυρο(σε θερμοκρασία περιβάλλοντος)
μια πρέζα αλάτι
40 γρ ζάχαρη
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
450 γρ αλέυρι σκληρό
Για την γέμιση
1 βαζάκι πραλίνα φουντουκιού(τύπου μερέντα)
είτε μαρμελάδα της αρεσκείας σας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την ζύμη, βάζω σε κατσαρολάκι το νερό μαζί με το γάλα μέχρι να αρχίσουν να αχνίζουν και έπειτα το αποσύρω απο την φωτιά και το αφήνω να κρυώσει. Σε ένα μπόλ ρίχνω την μαγιά(την οποία έχω διαλύσει σε λίγο χλιαρό νερό),το αλάτιο,την ζάχαρη και το ενα τρίτο απο το αλεύρι και χτυπάω για λίγο με το μίξερ.Κατόπιν προσθέτω το βούτυρο και συνεχίζω το χτύπημα.Ρίχνω ένα ένα τα αυγά και το υπόλοιπο αλεύρι(ίσως χρειαστώ και λίγο παραπάνω,θα το καταλάβω στο ζύμωμα)και με τα χέρια πλάθω μια μαλακή ζύμη. Την σκεπάζω σε βουτυρωμένο μπόλ και την βάζω στο ψυγείο για 2 ώρες.Αφού την βγάλω απο το ψυγείο, περιμένω να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και χωρίζω την ζύμη μου σε 2 ίσου μεγέθους μπάλες.Ανοίγω με το πλάστη δυο κύκλους και κόβω ακτινωτά απο την μέση προς τα κάτω,έτσι ώστε να δημιουργηθούν τριγωνάκια.Στην μεγάλη πλευρά του κάθε τριγώνου απλώνω μια κουταλιά μερέντα(για έξτρα νοστιμιά βάζω και τριμμένο μπισκότο) και τα τυλίγω κλείνοντας καλά τις άκρες.Αφήνω τα κρουασάν να ξεκουραστουν για 1 ώρα και έπειτα ψήνω στους 170 για 20 λεπτά αφού πρώτα τα αλείψω με λίγο κρόκο αυγού(αραιωμενο σε νερό)... ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ..

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ

Και χωρίς φύλλο το ίδιο νόστιμη είναι...

ΥΛΙΚΑ
3 αυγά
250 γρ γάλα
150 γρ φέτα
μισό κεσεδάκι γιαούρτι
100 γρ βούτυρο
1 φλιτ. τσαγ. αλεύρι φαρίν απ
1 μικρό κολοκυθάκι
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τρίβω το κολοκυθάκι στον τρίφτη και το αλατίζω έτσι ώστε να αποβάλει τα υγρά του(μπορείτε  να μην χρησιμοποιήσετε κολοκυθάκι αλλα εγώ πιστεύω οτι του ταιριάζει).Με ένα πηρούνι λιώνω την φέτα και έπειτα χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο και προσθέτω εναλλάξ το γάλα και το αλεύρι. Προσθέτω τα αυγα(ελαφρώς χτυπημένα) και το γιαούρτι.Τέλος βάζω την φέτα και το κολοκυθάκι και τα ενσωματώνω στο μείγμα μου με ένα κουτάλι.Ψήνω σε βουτυρωμένο ταψι στους 180 για περίπου μισή ώρα είτε μέχρι να ροδίσει η πίτα μου.. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ..

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΓΙΓΑΝΤΙΟ ΚΟΚ

Ενα και μοναδικό...

ΥΛΙΚΑ
Για το παντεσπάνι
4 αυγά
1 φλιτζ. ζάχαρη
2 κουτ.σουπ. νερό
1 κουτ.σουπ. γάλα
1 φλιτζ.αλέυρι για όλες τις χρήσεις(κοσκινισμένο)
3 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 βανίλιες

Για την κρέμα 
1 λίτρο γάλα
1 αυγό
1 φλιτζ. ζάχαρη
4 κουτ.σουπ. βούτυρο
4 κουτ.σουπ. κόρν φλάουρ
3 κουτ. σουπ. αλέυρι

Για το γλάσο
250 γρ κουβερτούρα
250 γρ κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στο μίξερ χτυπάω τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να αφρατεψουν για 10 λεπτά περίπου.Όταν ασπρίσουν προσθέτω το γάλα και το νερό και χτυπάω λιγάκι ακόμη. Σταματάω το μίξερ και προσθέτω το αλέυρι κοσκινισμένο, το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες και τα ενσωματώνω με μία μαρίζ. Σε τσέρκι 28 εκ.(είτε σε ταψι 28αρι στρωμένο μα λαδόκολλα)ρίχνω το μείγμα μου και ψήνω στους 180 για 30 ώρα(μπορεί και παραπάνω ανάλογα με την κουζίνα).Για την κρέμα ρίχνω σε κατσαρολάκι το γάλα κατευθείαν απο το ψυγείο,προσθέτω το αυγό, την ζάχαρη,το βούτυρο,το κόρν φλάουρ και το αλεύρι και έπειτα βάζω το κατσαρολάκι πάνω στην φωτιά και ανακατεύω συνεχως με έναν αυγοδάρτη μέχρι να πήξει καλά η κρέμα μου. Αφού είναι έτοιμη την μεταφέρω σε άλλο σκέυος και τυλίγω επάνω με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα η κρέμα μου και την αφήνω να κρυώσει καλά.Αφού κρυώσει και το παντεσπάνι μου, απλώνω επάνω την κρύα κρέμα και το βάζω στο ψυγειο για μια ωρίτσα. Εν τω μεταξύ,ετοιμάζω το γλάσο, σπάω την κουβερτούρα σε κομματάκια και ρίχνω επάνω την κρέμα γάλακτος την οποία έχω βράσει για λίγο.Ανακατεύω καλά να λιώσει η σοκολάτα και την αφήνω να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.Τέλος την απλώνω επάνω στο γλυκό μου και το βάζω πάλι στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί για ενα βράδυ. Την επομένη ξεφορμάρω και απολαμβάνω το γλυκό μου.. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ..
Και το κομμάτι του..


Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ ΚΑΡΥΔΑΣ

Για όσους λατρεύουν την καρύδα..

ΥΛΙΚΑ
110 γρ ινδοκάρυδο
1 ασπράδι αυγού
50 γρ ζάχαρη άχνη
50 γρ ελαιόλαδο
μισό κουτ.γλυκ. μπέικιν πάουντερ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε σε ένα μπόλ όλα τα υλικά μαζί και με το μειγμα που θα προκύψει πλάθουμε 10 μπαλάκια. Σε ταψί με λαδόκολλα απλώνω τις μπαλίτσες με απόσταση μεταξύ τους και ψήνω στους 180 για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ..

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΣΕ ΠΙΤΕΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ

Σουτζουκάκια σμυρνέικα....

ΥΛΙΚΑ
Για τα σουτζουκάκια
500 γρ κιμά
2 κρεμμύδια μέτρια
3 φέτες ψωμί μουλιασμένο σε κόκκινο κρασί
1 αυγό
αλάτι, πιπέρι
αρκετό κύμινο
Για την σάλτσα
3 ώριμες ντομάτες περασμένες απο τον τρίφτη
1 κουτ.σουπ.πελτέ
λίγο λάδι(εγω κρατάω απο αυτό που τηγάνησα τα σουτζουκάκια)
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι,πιπέρι, ζάχαρη,κύμινο
Για τις πίτες με γιαούρτι
 200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ γιαούρτι
15 γρ. μαγειρική σόδα
λίγο αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνω πολύ καλά τα υλικά μου για τα σουτζουκάκια και τα αφήνω 30 λεπτα στο ψυγείο για να ανακατευτούν οι γεύσεις.Τα τηγανίζω σε δυνατή φωτιά(εγω δεν τα αλευρώνω αλλά όποιος θέλει μπορεί να το κάνει)και τα βγάζω σε απορροφητικό χαρτί. Σε ένα κατσαρολάκι βράζω τα υλικά για την σάλτσα μου μέχρι αυτή να αρχίσει να δένει.Στρώνω τα σουτζουκάκια σε πυρέξ, τα καλύπτω με την σάλτσα μου και τα βάζω στον φούρνο για 30 λεπτα στους 180 βαθμούς. Για τις πιτούλες ζυμώνω όλα τα υλικά μαζί και τις ανοίγω στρόγγυλες με το χέρι είτε με μικρό πλάστη και τις τηγανίζω σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς καθόλου λάδι.Σερβίρω τα σουτζουκάκια με την σάλτσα επάνω στην πίτα και βάζω μια κουταλιά γιαούρτι στραγγιστο.. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

ΓΛΥΚΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΑ ΡΟΛΑΚΙΑ

Απαιτεί κόπο αλλά το αποτέλεσμα τον δικαιώνει...

ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο μπισκότα πτι-μπέρ(αλεσμένα)
400 γρ καρυδόψιχα(χοντροκομμένη)
200 γρ βούτυρο αγελάδος
μισή κούπα κονιάκ
4 αυγά
160 γρ ζάχαρη
1 και μισό κουτ. γλ. κανέλα
1 κουτ.σουπ. μέλι
1 πακέτο φύλλο κρούστας
βούτυρο λιωμένο(για το άλειμμα)
 Για το σιρόπι
 μισό κιλό ζάχαρη
1 κούπα νερό
χυμό απο μισό λεμόνι
Για διακόσμηση
κουβερτούρα
τριμμένο καρύδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χωρίζουμε τους κρόκους απο τα ασπράδια και τα χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα.Σε άλλο μπόλ χτυπάω την ζάχαρη μα το βούτυρο να αφρατέψουν και κατόπιν προσθέτω τους κρόκους,το κονιάκ, την κανέλα και το μέλι.Στην συνέχεια αφού απομακρύνω το μίξερ, ενσωματώνω στο μείγμα μου τα αλεσμένα μπισκότα και τα καρύδια.Τέλος προσθέτω την μαρέγκα μου και ανακατεύω τα υλικά μου με μια μαρίζ..Χωρίζω το κάθε φύλλο κρούστας σε τρείς λωρίδες,το βουτυρώνω με πινελάκι και βάζω απο ένα κουταλάκι γέμισης στο κάτω μέρος της κάθε λωρίδας.Έπειτα,διπλώνω την λωρίδα σε ρολάκι,πιέζοντας τις άκρες προς τα μέσα ώστε να μην έχουμε φόβο πως θα μας βγεί η γέμιση.Τοποθετούμε τα ρολάκια σε βουτυρωμένο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο και ψήνουμε στους 180 για 35 με 40 λεπτά.Ενώ ψήνουμε τα ρολάκια ετοιμάζουμε το σιρόπι ,βράζοντας τα υλικα όλα μαζί για 8 λεπτά(στα 5 λεπτα και μετά δεν ανακατεύω καθόλου το σιρόπι).Σιροπιάζω τα ρολάκια ενώ είναι ακόμη ζεστα.Για διακόσμιση βουτάω τις άκρες απο κάθε ρολάκι σε λιωμένη κουβερτούρα και πασπαλίζω με τριμμένο καρύδι.. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ..

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

ΠΙΤΣΑ ΣΠΙΤΙΚΗ

Η παιδική εκδοχή χωρίς μανιτάρια και πιπεριά..

ΥΛΙΚΑ
Για ενα ταψί κουζινας
Για την ζύμη
1 κούπα νερό χλιαρό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
λίγο αλάτι
1 κουτ.σουπ.λάδι
1 κουτ.γλ.ξύδι
αλέυρι όσο πάρει
Για την σάλτσα
50 γρ σάλτσα ντομάτας
λίγο σκόρδο
αλάτι,πιπέρι,ζαχαρη
βασιλικό
Για γέμιση
μορταδέλα
τυρί τριμμένο
πιπεριές
μανιτάρια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την ζύμη διαλύω στο χλιαρό νερό την μαγιά και προσθέτω όλα τα υλικά μου και αλεύρι όσο πάρει μέχρι η ζύμη μου να σταματήσει να κολλάει στα χέρια.Την αφήνω να ξεκουραστεί 30 λεπτά και παράλληλα σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζω τα υλικά για την σάλτσα μου μέχρι να αρχίσουν να δένουν.Σε λαδωμένο ταψί στρώνω την ζύμη μου, επάνω την σάλτσα και επάνω στρώνω την μορταδέλα,τα τριμμένα τυριά(εγω προτιμώ τα ανάμεικτα),τα μανιτάρια(φρέσκα είναι πεντανόστιμα)και την πιπεριά. Ψήνω στους 200 μέχρι να ροδίσει... ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ..

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

ΚΕΙΚ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟ

Το πόσο αφράτο είναι θα το διαπιστώσετε μόνοι σας...

ΥΛΙΚΑ
4 αυγά
280 γρ ζάχαρη
2 βανίλιες
420 γρ αλεύρι(φαρίν απ)
500 ml πορτοκαλάδα με ανθρακικό(fanta)
100 ml ελαιόλαδο
ινδοκάρυδο για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Όλα μου τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.Χτυπάω τα αυγά με την ζάχαρη και τις βανίλιες σε δυνατή ταχύτητα μέχρι το μείγμα μου να ασπρίσει.Αφού κοσκινίσω το αλεύρι το προσθέτω στο μείγμα μου και το ενσωματώνω με μια μαρίζ(σπάτουλα σιλικόνης).Έπειτα προσθέτω σιγά σιγά την πορτοκαλάδα και το ελαιόλαδο και αφου το μείγμα μου αποκτήσει ενιαία υφή το βάζω σε φόρμα του κέικ την οποία έχω προηγουμένως αλείψει με ελαιόλαδο και αλεύρι.Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 50 λεπτά. Αφού κρυώσει το πασπαλίζω με ινδοκάρυδο. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΜΠΡΙΑΜ

Όλα τα λαχανικά μαζί.....!!!

ΥΛΙΚΑ
2 μέτρια κολοκυθάκια
2 μελιτζάνας
3 καρότα
4 πατάτες
2 σκελίδες σκόρδο
3 ώριμες ντομάτες
1 κουτ.σουπας πελτέ
1 κύβο λαχανικών
άνηθο,μαιντανό
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τσιγαρίζω το κρεμμύδι με ελαιόλαδο σε κατσαρόλα, μέχρι να μαραθεί και προσθέτω την ντομάτα περασμένη απο τον τρίφτη και τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό.Ρίχνω όλα μου τα λαχανικά κομμένα σε χοντρά κομμάτια και τα αφήνω να αχνιστούν(να αρχίσουν να μαλακώνουν).Στρώνω τα υλικά μου σε μια γάστρα και προσθέτω τον κύβο των λαχανικών αραιωμένο σε χλιαρό νερό(τόσο ώστε να καλύψει τα λαχανικά μου μέσα στην γάστρα).Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς περίπου για 1 ώρα(είτε μέχρι να τραβήξουν τα λαχανικά το ζουμάκι τους)..ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

ΚΟΡΜΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΧΑΛΒΑ

Ο χαλβάς του δίνει μια ξεχωριστή νοστιμιά..

ΥΛΙΚΑ
Για τον κορμό
300 γρ χαλβά βανίλια(μακεδονικό)
400 γρ κουβερτούρα
300 ml κρέμα γάλακτος
100 γρ μέλι
1 πρέζα κανέλα σε σκόνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα βάζω την κρέμα γάλακτος, το μέλι και την κανέλα, σε δυνατή φωτιά και μόλις βράσει την ρίχνω επάνω στην ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Ανακατεύω πολύ καλά με αυγοδάρτη να λιώσει η σοκολάτα και προσθέτω τον χαλβά μου αφου τον έχω κόψει σε κυβάκια.Καλύπτω με μεμβράνη μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και αδειάζω μέσα το μείγμα μου, ισιώνω την επιφάνεια του και το βάζω στο ψυγείο για 2 ώρες μέχρι να κρυώσει πολύ καλά.Κόβω σε κομμάτια και σερβίρω. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.


Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

ΔΙΧΡΩΜΟΣ ΧΑΛΒΑΣ

Ένας χαλβάς διαφορετικός απο τους άλλους..

ΥΛΙΚΑ
Για τον χαλβά
750 ml νερό
300 γρ ζάχαρη
2 ξύλα κανέλας
150 ml ηλιέλαιο
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
125 γρ σιμιγδάλι ψιλό
125 γρ σιμιγδάλι χοντρό
100 γρ κουβερτούρα
Για τα καρύδια 
200 γρ καρύδια
90 γρ ζάχαρη
30 ml νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για να καραμελώσω τα καρύδια τα βάζω σε ένα ταψάκι πρώτα και τα ψήνω στο φούρνο στους 160 για 5 λεπτά.Σε ένα τηγάνι βάζω την ζάχαρη και το νερό και μόλς αρχίσει να κάνει φυσαλίδες προσθέτω τα καρύδια μέχρι να καραμελώσουν.Τα μεταφέρω έπειτα σε ένα μπόλ και τα αφήνω μέχρι να κάνω το γλυκό. Για τον χαλβά,βάζω σε μια κατσαρόλα την ζάχαρη,το νερό και τα κανελόξυλα και τα βράζω σε δυνατή φωτιά μέχρι να γίνει σιρόπι.Σε άλλη κατσαρόλαζεσταίνω το ηλιέλαιο και όταν κάψει προσθέτω το σιμιγδάλι(ψιλό +χοντρο).Ανακατεύω συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.Μόλις ξανθύνει το σιμιγδάλι ρίχνω μέσα(με πολλή προσοχή) το σιρόπι απο το οποίο έχω αφαιρέσει τα ξύλα κανέλας.Προσθέτω το ξύσμα πορτοκαλιού και τα καρύδια.Το ανακατεύω επάνω σε σιγανή φωτιά και όταν έιναι έτοιμος παίρνω το ενα τρίτο και το μεταφέρω σε ένα μπόλ και ρίχνω την κουβερτούρα την οποία έχω λιώσει σε μπέν μαρί.Γεμίσω μια φόρμα του χαλβά με τον ανοιχτόχρωμο χαλβά μου και επάνω αυτόν που έχει την σοκολάτα.Το αφήνω σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 45 λεπτα και έπειτα ξεφορμάρω..Γαρνίρω είτε με καρύδια είτε με τριμμένη σοκολάτα.. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ..

 

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ

Μελιτζάνα εποχής...

ΥΛΙΚΑ
1 μιση κιλό μελιτζάνες
1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 μετριες ντομάτες ώριμες(περασμένες απο τον τρίφτη)
1 κουτ.σουπ. πελτέ
μαιντανό,άνηθο
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένω τις μελιτζάνες και τις κόβω σε στρόγγυλες φέτες(σχετικα χοντρούτσικες για να μην λιώσουν στο μαγείρεμα).Σε τηγάνι με μπόλικο λάδι τις τηγανίζω και τις βγάζω σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει το πολύ λάδι.Το κρέας μου το έχω βράσει σε αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσει.Σε άλλο τηγάνι τσιγαρίζω το κρεμμύδι και προσθέτω την ντομάτα και τα μυρωδικά μου και αφήνω την σάλτσα να πάρει μια βράση.Σε μια γάστρα απλώνω κάτω μερικές μελιτζάνες, ρίχνω μισή απο την σάλτσα και στρώνω επάνω το κρέας μου.Το καλύπτω με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και την υπόλοιπη σάλτσα καθώς και ένα ποτήρι απο το ζουμί που έβραζε το κρέας .Κλείνω το καπάκι και ψήνω στους 190 για 1 ώρα.Όταν σερβίρω μπορώ να τρίψω επάνω κεφαλοτύρι είτε φέτα.. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ


Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

Γεύση που αντέχει στο χρόνο.Κλασικό και αγαπημένο..

ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο φύλλο κρούστας
400 γρ βούτυρο αγελάδος

Για την κρέμα
8 αυγά
1 μισή λίτρο γάλα
400 γρ ζάχαρη
200 γρ σιμιγδάλι ψιλό
15 γρ ξύσμα πορτοκαλιού

Για το σιρόπι
500 ml νερό
450 γρ ζάχαρη
1 βανίλια

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την κρέμα χτυπάω τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν. Σε μια κατσαρόλια ζεσταίνω το γάλα και προσθέτω την ζαχαρη .Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνω το ξύσμα πορτοκαλιού και το σιμογδάλι σιγά σιγά.Ανακατεύω συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει και αφου γίνει πηχτό το αποσύρω απο την φωτιά και προσθέτω τα αυγά μου σιγά σιγά ενω παράλληλα ανακατεύω(με γρήγορες κινήσεις για να μην ψηθούν τα αυγά μου).Το βάζω πάλι στην φωτιά για μια τελευταία βράση και το απομακρύνω για να κρυώσει. Έπειτα λιώνω το βούτυρο και βουτυρώνω πολύ καλά ένα τετράγωνο ταψι. Χωρίζω τα φύλλα στην μέση και αρχίζω να στρώνω τα μισά κάτω αφου τα βουτυρώσω ένα ένα(μια φορα βα εξέχει το φύλλο απο την μια πλευρά του ταψιού και μια απο την άλλη, ότι περισεύει το διπλώνω μέσα στο ταψί).Αδειάζω την κρέμα στο ταψί και επάνω στρώνω τα υπόλοιπα φύλλα και αυτα βουτυρωμένα.Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια και στις χαραμάδες ρίχνω το βούτυρο που μου περίσεψε απο το βουτύρωμα των φύλλων.Ψήνω στους 180 για περίπου 1 ώρα.Το σιρόπι το ετοιμάζω αφου βράσω τα υλικά όλα μαζι για περίπου 30 λεπτά.Όταν σιροπιάσω το γλυκό μου όσο και το σιρόπι πρέπει να έιναι ζεστα.Το αφήνω να ρουφηξει το σιρόπι και έπειτα σερβίρω.. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Συνταγη Η. Μαμαλάκη δια χειρός Ελεάννας...

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

ΡΟΛΟ ΚΙΜΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

Κυριακάτικο φαγητό...

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κιμά (ανάμεικτο)
2 μέτρια κρεμμύδια
2 αυγά
μισή κούπα φρυγανιά τριμμένη
2-3 φέτες ψωμι(μουσκεμένο με νερό)
1 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι
1 φλιτζ.καφ. λάδι
ρίγανη, αλάτι, πιπέρι
4 αυγά βρασμένα (για την γέμιση)
Για τις πατάτες
1 κιλό πατάτες
2 κουτ.σουπ. μουστάρδα
3 κουτ. σουπ. λάδι
χυμό απο 1 λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο
2 κούπες τσαγιού νερό
αλάτι πιπέρι

ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Σε ένα μπόλ βάζω τον κιμά, τα αυγά, την φρυγανιά, το ψωμι καλά στραγγισμένο,το κεφαλοτύρι,το λάδι και τα μυρωδικά μου και ζυμώνω πολύ καλά το μείγμα μου, να γίνει ενιαίο.Σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ, στρώνω μεμβράνη και βαζω τον κιμά.Στην μέση του απλώνω τα βρασμένα αυγά και τα τυλίγω(έτσι ώστε να είναι στο κέντρο του κιμά).Το βάζω στο ψυγείο να σφίξει και έπειτα αφού το ξεφορμάρω σε ταψι, το ψήνω στους 180 για 45 λεπτα.Σε ένα άλλο ταψι, στρώνω τις πατάτες μου(κομμένες στρόγγυλες ή κυδωνάτες) και τις ανακατεύω με όλα τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτω και το νερό.Ψήνω στους 180 για 30 λεπτά(μπορώ να τις βάλω και γύρω γύρω απο το ρολό μου). ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ


Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ

Μοναδικός συνδιασμός...

ΥΛΙΚΑ
100 γρ βούτυρο(αγελάδος) εκτός ψυγείου να μαλακώσει
220 γρ ζάχαρη άχνη
5 αυγά
150 γρ γάλα
50 γρ κακάο(κοσκινισμένο)
225 γρ αλέυρι φαρίν άπ (κοσκινισμένο)
Για το σιρόπι
250 γρ ζάχαρη
100 γρ νερό
 Για το γλάσο
100 ml γάλα
200 γρ κουβερτούρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη άχνη πολύ καλά μέχρι να αφρατέψουν.Προσθέτω ένα ένα τα αυγά και έπειτα το γάλα.Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτω το κακαό και στο τέλος το αλέυρι.Βουτυρώνω καλά ένα τετράγωνο ταψί, στρώνω μέσα το μείγμα μου και ψήνω στους 170 για 50 λεπτά. Για το σιρόπι βράζω όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά και μόλις βγάλω το γλυκό απο το φούρνο, ρίχνω επάνω το ζεστό σιρόπι. Αφήνω την σοκολατόπιτα να ρουφήξει το σιρόπι της για τουλάχιστον 3 ώρες.Για το γλάσο Ζεσταίνω το γάλα και το ρόχνω επάνω στην τεμαχισμένη κουβερτούρα.Αφου κρυώσει λιγάκι την απλώνω επάνω στο γλυκό μου και την αφήνω να σταθεροποιηθεί. Σερβίρω με παγωτό και σιρόπι .. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ




Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

ΜΠΑΤΖΙΝΑ

Μπατζίνα η Τρικαλινή..

ΥΛΙΚΑ
2 μέτρια κολοκυθάκια
4 αυγά
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
μιση κούπα νερό χλιαρό
μισή κούπα γάλα χλιαρό
150 γρ τυρί φέτα
αλέυρι όσο πάρει

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τρίβω τα κολοκυθάκια με τον τρίφτη, αφού έχω καθαρίσει την φλούδα, τα αλατίζω και τα στραγγίζω απο τα πολλά υγρά. Στην συνέχεια διαλύω την μαγιά στο χλιαρό γάλακαι το νερό, πολύ καλά. Σε ένα μπόλ βάζω το κολοκυθάκι,την διαλυμένη μαγια, τα αυγά ελαφρως χτυπημένακαι προσθέτω αλέυρι μέχρι να δημιουργηθεί ένας ενιαίος χυλος. Βουτυρώνω πολυ καλά ένα ταψι, ρίχνω το μείγμα μου και επάνω πασπαλίζω με την φέτα(κομματάκια με τα χέρια μας) και διάσπαρτα βούτυρο σε κομματάκια. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει επάνω η πίτα μου.  ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ..

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΓΕΜΙΣΤΑ

Συνοδεύουν τέλεια το καφεδάκι σας..

ΥΛΙΚΑ
250 γρ αλεύρι(για όλες τις χρήσεις)
100 γρ κακάο
150 γρ ζάχαρη
180 γρ βούτυρο ( σε θερμοκρασία περιβάλλοντος)
2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
180 ml γάλα
1 αυγό

Για την γέμιση
125 γρ βούτυρο
125 γρ ζάχαρη άχνη
120 γρ γλυκόζη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη να αφρατέψουν και προσθέτω το αυγό και το κακάο και στην συνέχεια εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα.Σε ένα ταψί του έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί, μοιράζω το μείγμα μου με κουτάλι μέχρι να βγούν 30 μπισκότα και ψήνω στους 190 για 15 λεπτά. Για την γέμιση χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη και σταδιακά προσθέτω την γλυκόζη  και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να έχω μια αφράτη βουτυρόκρεμα την οποία διατηρώ στο ψυγείο μέχρι να σερβίρω.Πάιρνω ένα μπισκότα στρώνω κρέμα και το κολλάω με άλλο μπισκότο. Τα διατηρω στο ψυγείο.. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Συνταγη Β.Δρίσκα δια χειρός Ελεάννας..

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΜΟΥΣ ΣΟΚΟ-ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Ετοιμη η μούς σε 5 λεπτά..

ΥΛΙΚΑ
250 γρ κουβερτούρα
250 γρ γάλα
350 γρ γιαούρτι(καλό είναι και με λίγα λιπαρά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σπάω την κουβερτούρα σε κομματάκια και αφου ζεστάνω το γάλα, το ρίχνω επάνω και ανακατεύω με μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν.Αφήνω το μείγμα στην άκρη να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.Έπειτα το χτυπάω με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτα.Μετά προσθέτω το γιαούρτι, χτυπάω λίγο ακόμη και αφου έχω ένα ενιαίο μείγμα το μοιράζω σε ποτήρια και το βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες. Πρίν σερβίρω γαρνίρω με φρούτα της αρεσκείας μου..ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ  'Ζαχαρη&Αλεύρι'δια χειρός Ελεάννας...

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ

Μαμαδίστικο φαγητό.Η συνταγή περνάει απο γενιά σε γενιά..

ΥΛΙΚΑ
500 γρ μακαρόνια για παστίτσιο ν.2
500 γρ κιμά (εγω βάζω μόνο μοσχαρίσιο)
300 γρ κεφαλοτύρι
μισό σφηνάκι λευκό κρασί
2 κουτ. σουπ. σάλτσα ντομάτας
Για την μπεσαμέλ
3 αυγά
1 κούπα αλεύρι
4 κούπες γάλα
3 κου.σουπ.βούτυρο
μοσχοκάρυδο
αλάτι πιπέρι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζω τα μακαρόνια μου σε αλατισμένο νερό.Σε κατσαρολάκι σωτάρω τον κιμά μόνο του να αλλάξει χρώμα και έπειτα προσθέτω λίγο ελαιόλαδο.Σβήνω με το κρασί,ρίχνω αλάτι, πιπέρι(εχω βάζω και ένα φύλλο δάφνης) και το αφήνω να σιγοβράσει.Κατόπιν φτιάχνω την κρέμα.Σε κατσαρολάκι καίω το βούτυρο και ρίχνω σε αυτό το αλεύρι το οποίο έχω διαλύσει μέσα στο γάλα.Το ανακατεύω να γίνει πηχτή κρέμα και αφού το αποσύρω απο την φωτιά προσθέτω τα αυγά ελαφρως χτυπημένα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι,πιπέρι και τελος τα 150 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο.Για να μοντάρω το φαγητό μου, σε ένα ταψι, πασπαλίζω τον πάτο του με τριμμένη φρυγανιά, βάζω επάνω τα μακαρόνια και τα ανακατεύω με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι(τα 150 γρ) και ελάχιστο γάλα.Επάνω στρώνω τον κιμά και τέλος την  κρέμα μου. Πασπαλίζω την κορυφή με τριμμένη φρυγανιά και λίγο ελαιόλαδο.Ψήνω στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια του. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΤΡΙΧΡΩΜΟ ΜΩΣΑΙΚΟ

Το γλυκό της Ματούλας..

ΥΛΙΚΑ
2 λίτρα γάλα
1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου βανίλια
1 κούπα ζάχαρη
2 κουβερτούρες
2 πακέτα μπισκότα πτι-μπέρ
1 μόρφατ
2 κουτ.σ. ζάχαρη άχνη
νιφάδες σοκολάτας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζω το 1 και μισό λίτρο γάλα και στο υπόλοιπο(μισό λίτρο)λιώνω την κρέμα βανίλια. Μόλις το γάλα ζεσταθεί ρίχνω μέσα την κρέμα και την ζάχαρη και ανακατεύω μέχρι να γίνει πηχτή κρέμα.Χωρίζω σε δύο ίσα μέρη το μείγμα μου και στο ένα ρίχνω τις κουβερτούρες αφού τις έχω λιώσει σε μπέν μαρί. Κατόπιν σπάω σε κομματάκια ενα πακέτο μπισκότα στο μείγμα της βανίλιας και ένα πακέτο στο μείγμα της σοκολάτας.Σε ένα τάπερ στρώνω κάτω την λευκή στρώση και επάνω την σκούρη. Τα αφήνω να κρυώσουν και παράλληλα χτυπάω την μόρφατ με την ζάχαρη άχνη και αφου το γλυκό μου αρχίσει να κάνει κρούστα, απλώνω επάνω την σαντυγί. Πασπαλίζω με νιφάδες σοκολάτας και το αφήνω 2 ώρεσ στο ψυγείο και έπειτα σερβίρω.. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

ΚΕΡΑΣΑΤΟ

Γλυκό του κουταλιού απο τα χέρια της μαμάς..


ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κεράσια
1 κιλό ζάχαρη
2 βανίλιες
χυμό απο μισό λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένω πολύ καλά τα κεράσια μου και με μια φουρκέτα βγάζω τα κουκούτσια.Τα βάζω σε κατσαρόλα και προσθέτω την ζάχαρη και τα αφήνω ενα βραδύ να κατεβάσουν τα ζουμιά τους. Την επόμενη ημέρα τα βράζω μέχρι να αφρίσουν,τα ξαφρίζω και τα αφήνω πάλι άλλο ένα βράδυ.Την τρίτη ημέρα βγάζω τα κερασάκια μου με μια τρυπητή κουτάλα και βράζω το σιρόπι τόσο ώστε να δέσει πολύ καλά.Προσθέτω προς το τέλος της βράσης τις βανίλιες και τον χυμό απο το λεμόνι.Αφού βάλω πάλι στο σιρόπι τα κεράσια μου,το γλυκό μου είναι έτοιμο... ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

ΚΟΤΟΠΙΤΑ ΣΤΕΦΑΝΙ

Λίγο μπελαλίδικο το τύλιγμα αλλα αξίζει τον κόπο...

ΥΛΙΚΑ
2 φύλλα σφολιάτας
1 στήθος κοτόπουλου
1 μικρή συσκευασία καλαμπόκι
1 μιση φλιτζ. τσαγιού τυρί κρέμα
5-6 μανιτάρια (άσπρα,φρέσκα)ψιλοκομμένα
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
άνηθο
αλάτι πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβω το κοτόπουλο σε κομματάκια και το σωτάρω σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει.Στην συνέχεια προσθέτω το καλαμπόκι και τα μανιτάρια μέχρι να μαραθούν.Απομακρύνουμε το σκεύος απο την φωτιά και αφήνω το μείγμα μου να κρυώσει.Σε μπόλ ανακατεύω το τυρί κρέμα με το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι,τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι.Τα ανακατεύω στο μείγμα του τηγανιού μου, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στο τραπέζι μου απλώνω μια λαδόκολλα και παίρνω την σφολιάτα μου(μπορω να χρησιμοποιήσω και σφολιάτα ψυγείου)και την κόβω σε οκτώ ίσες λωρίδες.Παίρνω την κάθε λωρίδα και την απλώνω ακτινωτά στην λαδόκολλα και περιμετρικά κοντά στο κέντρο όπου ενώνονται οι ακτίνες.Ξεκινάω να τυλίγω  ένα ένα τα φύλλα γύρω απο την γέμιση μου χωρίς να αφήνω κενά σημεία για να μην βγεί η γέμιση κατά το ψήσιμο. Αλέιφω την πίτα μου με λίγο ελαιόλαδο και την ψήνω σε λαδόκολλα στους 180 για 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει καλά....  ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΡΕΒΑΝΙ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Η μοντέρνα εκδοχή για ρεβανί..

ΥΛΙΚΑ
4 αυγά
2 κούπες  βούτυρο
2 κούπες ινδοκάρυδο
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι
1 κουτ.γλ μπέικιν πάουντερ
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι

Για την επικάλυψη
250 γρ κουβερτούρα
1 κούπα εβαπορέ

Για το σιρόπι
3 κούπες νερό
3 κούπες ζάχαρη
λίγο χυμό λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπαμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτω μόνο τους κρόκους και συνεχίζω το χτύπημα.Σε ένα μπόλ χτυπαώ τα ασπραδια σε σφιχτή μαρέγκα ενω σε ένα άλλο μπόλ ανακατεύω το αλεύρι, το ινδοκάρυδο και το μπέικιν(καλό θα ηταν να χρησιμοποιήσουμε την ίδια κούπα για την μέτρηση όλων των υλικών.Προσθέτω στο μείγμα των κρόκων την μαρέγκα και το αλεύρι και ενσωματώνω απαλά με μια μαρίζ(αν χρησιμοποιήσω μίξερ εδώ μπορεί να ξεφουσκώσει η μαρέγκα μου). Τέλος προσθέτω και το ξύσμα πορτοκαλιού.Βουτυρώνω και αλευρώνω πολύ καλά ενα ταψί και ψήνω στους 180 για 40 λεπτα. Για το σιρόπι βράζω τα υλικά μου για 10 λεπτα περίπου.Οταν το ρίξω στο ζεστό γλυκό μου, το σιρόπι να έιναι κρύο και το αφήνω να σταθεί ένα ολόκληρο βράδυ. Την επομένη ζεσταίνω το γάλα και το ρίχνω στα κομματάκια της κουβερτούρας μέχρι να λιώσει καλά.Το απλώνω επάνω απο το ρεβανί μου και είναι έτοιμο.. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Συνταγή Β. Καλλίδη δια χειρός Ελεάννας....

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Ποτέ δεν τρώς μόνο ένα.....

ΥΛΙΚΑ
4 κολοκυθάκια
1 κρεμμύδι μεγάλο
2 αυγά
3 κουτ.σουπας φρυγανια τριμμένη(ισως και 2 ανάλογα με τα υγρά του κολοκυθιού)
τυρί φέτα( με το μάτι,να το βλέπεις μέσα στο κεφτεδάκι)
αλεύρι(τόσο ώστε να έχω πηχτό χυλό)
άνηθο,δυόσμο
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τρίβω το κολοκυθάκι με το χοντρό του τρίφτη και το αλατίζω. Το αφήνω λίγη ώρα να φύγουν τα υγρά του.Στην συνέχεια το στραγγίζω και σε ένα μπόλ, ανακατεύω το κολοκυθάκι με τα αυγά, την φέτα(τριμμένη με το χέρι), την φρυγανιά,το κρεμμύδι τριμμένο, τα μυρωδικά μου και το αλεύρι.Σε βαθύ τηγάνι βάζω το λάδι να κάψει και παίρνω,όσο ένα μεγάλο κουτάλι, χυλό και τον ρίχνω στο τηγάνι. Τηγανίζω και απο τις δύο μεριές μέχρι να ροδίσει. Αφου τους βγάλω απο το τηγάνι τους βάζω επάνω σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το περιττό λάδι.. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ


ΦΡΥΓΑΝΙΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Εύκολο γλυκό και καλοκαιρινό.. Δοκιμάστε το..


ΥΛΙΚΑ
Για την κρέμα
2 φακελάκια κρέμα άνθος αραβοσίτου βανίλια
γάλα (660 ml για το κάθε φακελάκι)
ζάχαρη(70 γρ για το κάθε φακελάκι)
Για την βάση
16 φρυγανιές σταρένιες
λίγο κανέλα
Για το σιρόπι
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 μιση φλιτζ. νερό
1 ξύλο κανέλας
Για το γαρνίρισμα
300 γρ κρέμα γάλακτος( εγω βάζω την φυτική)
καρύδι τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζω την κρέμα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και την αφήνω στην άκρη να κρυώσει καλά τυλιγμένη με μεμβράνη.Για το σιρόπι βράζω όλα τα υλικά μαζι για 5 λεπτα και το αφήνω να κρυώσει καλά αφου αφαιρέσουμε το ξυλάκι κανέλας. Σεενα τετράγωνο μεγάλο πυρέξ, στρώνω τις φρυγανιες και τις περιχύνω με το σιρόπι και περιμένω να το ρουφήξουν.Πασπαλίζω με κανέλα και επάνω απλώνω την κρέμα βανίλια και το βάζω στο ψυγείο για 30 λεπτά ή μέχρι η κρέμα μου να κάνει κρούστα. Χτυπάω την κρέμα γάλακτος σε σαντυγι,την απλώνω επάνω στο γλυκο μου και το βάζω πάλι στο ψυγείο μου για αρκετες ώρες.Όταν θελήσω να σερβίρω πασπαλίζω το γλυκό μου με τριμμένο καρύδι.. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

ΡΟΛΟ ΜΕ ΖΕΛΕ ΜΑΝΓΚΟ

Εξωτικό ζελέ και άκρως καλοκαιρινό...


ΥΛΙΚΑ
Για τον ζελέ μάνγκο
500 γρ ώριμα μάνγκο
200 ml νερό
200 γρ ζάχαρη
20 γρ σκόνη ζελατίνης
1 βανίλια
Για την κρέμα
400 ml γάλα
100 ml κρέμα γάλακτος
80 γρ ζάχαρη
4 κρόκους αυγών
10 γρ κόρν φλάουρ
15 γρ σκόνη ζελατίνης
2 βανίλιες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το ζελέ ξεφλουδίζω το μάνγκο και αφού το κόψω σε κομμάτιατο χτυπάω στο μπλέντερ μαζί με την ζάχαρη, το νερό και την βανίλια μέχρι να γίνουν κρέμα. Τα μεταφέρω σε κατσαρολάκι και του δίνω μια δυνατή βράση.Το αποσύρω απο την φωτιά και προσθέτω την ζελατίνη την οποία έχω αφήσει σε λίγο παγωμένο νερό μέχρι να φουσκώσει.Ανακατεύω καλά μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη.Καλύπτω ένα ταψι με μεμβράνη και στρώνω επάνω το ζελέ και το αφήνω στο ψυγείο ενα βράδυ.
Για την κρέμα βάζω σε κατσαρολάκι το γάλα και την κρέμα γάλακτος και την βανίλια και βράζω σε μέτρια φωτιά.Σε  ενα μπόλ ρίχνω τους κρόκους και την ζάχαρη και τους ανακατεύω με αυγοδάρτη.Τραβάω την κατσαρόλα απο το μάτι και προσθέτω τους κρόκους σιγά σιγα για να μην ψηθούν.Βράζω άλλη μια φορά την κρέμα και προσθέτω τέλος την ζελατίνη.Αφήνω να κρυώσει πολύ καλά και έπειτα την απλώνω ομοιόμορφα επάνω στο ζελέ μάνγκο.Τραβάω την ζελατίνη απο τις άκρες και τυλίγω σε ρολό..Το αφήνω στο ψυγείο μέχρι να σερβίρω.. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΓΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΟΥΖΟ

Γαυράκι....

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό γαύρο
μισό φλιτζ. ελαιόλαδο
χυμό απο 1 λεμόνι
μισό φλιτζ. ούζο
2 σκελίδες σκόρδο
ρίγανη
1 λεμονι κομμένο σε ροδέλες
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζω το γαύρο κόβωντας το κεφάλι και τραβώντας τα εντόσθια(αν δεν μπορείτε να το κάνετε ζητήστε το απο τον ψαρά σας).Τα πλένω καλά, τα στραγγίζω και τα αλατοπιπερώνω.Σε ένα μπόλ ανακατεύω με αυγοδάρτη το ελαιόλαδο,το λεμόνι,το σκόρδο, το ούζο και την ρίγανη.Τα απλώνω σε πυρέξ και περιχύνω τα ψάρια με το μείγμα μου. Ψήνω στους 180 για 30 λεπτά...