Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΜΕ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ (νηστίσιμα)

Το απόλυτο συνοδευτικό για κρύα μπύρα...!!

ΥΛΙΚΑ
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλιά μαγιά ξηρή
2 κουταλιές μέλι
2 κουταλιές λάδι
1 1/2 κούπας νερό χλιαρό
7 λιαστέ ντομάτες ψιλοκομμένες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα βαθύ μπόλ ρίχνω το νερό και λιώνω σε αυτό την μαγιά.Προσθέτω το μέλι, το λάδι και το αλάτι.Σιγά σιγά ρίχνω το αλεύρι και ζυμώνω μέχρι η ζύμη μου να αρχίσει να ξεκολλάει απο τα τοιχώματα του μπόλ.Σκεπάζω το ζυμάρι μου και το αφήνω να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.Έπειτα ανοίγω με την βοήθεια ενός πλάστη, το φύλλο μου και πασπαλίζω παντού με τις ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες.Ζυμώνω και πάλι(για να ενσωματωθούν οι ντομάτες) και αφήνω πάλι το ζυμάρι μου να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.Στην συνέχεια πλάθω πολύ λεπτές λωρίδες και τις αραδιάζω σε λαδωμένο ταψί(προσοχή,οχι χοντρά μπαστουνάκια γιατί φουσκώνουν).Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 15 με 20 λεπτά στους 200 βαθμούς. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ..
Συνταγή Α.Αλεξιάδου!

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ (νηστίσιμη)

Τραγανή και νηστίσιμη...!!! 

ΥΛΙΚΑ
1 κούπα σπορέλαιο
1/3 της κούπας χυμό πορτοκάλι
2 κουτ. σούπας κονιάκ
1 κούπα ζάχαρη
1 βανίλια
3 1/2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
500 γρ μαρμελάδα της αρεσκείας σας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπόλ ρίχνω τον λάδι,τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, την βανίλια και την ζάχαρη και τα χτυπάω με το μίξερ μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.Προσθέτω το αλεύρι σιγά σιγα και το ενσωματώνω με μια μαρίζ και όχι με το μίξερ για να γίνει τραγανή η ζύμη μας.Λαδώνω ένα στρόγγυλο ταψάκι ή μια ταρτιέρα και παίρνω κομμάτια απο την ζύμη και καλύπτω όλη την επιφάνεια του ταψιού καθώς και το μισό απο τα τοιχώματα.Απλώνω επάνω όλη την μαρμελάδα(εγω χρησιμοποίησα μαρμελάδα δαμάσκηνο.Ανοίγω με τον πλάστη την ζύμη που κράτησα και την κόβω σε λωρίδες με το εργαλείο που κόβουμε την πίτσα.Τα απλώνω επάνω στην πάστα μου (αν σας κόβονται δεν πειράζει. συνεχίστε με μικρά κομματάκια μέχρι να γίνει το σχέδιο σας)και ψήνω στους 170 σε προθερμασμένο φούρνο, περίπου 30 λεπτά είτε μέχρι να ροδίσει.Την αφήνω να κρυώσει καλά προτού την κόψω. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ..

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

Το φαγητό της 25ης Μαρτίου...!!

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μπακαλιάρο αλμυρό

Για τον χυλό
1 κουτάκι μπύρα
1 κουτάκι νερό(απο την μπύρα)
1 φκλ μαγιά
λίγο δεντρολίβανο
αλάτι, πιπέρι
αλεύρι

Για την σκορδαλιά
1 κιλό πατάτες
1 φλιτζ. τσαγιού λάδι
3 σκελίδες σκόρδο
1 σφηνάκι ξύδι
αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Δύο μέρες, πλένω καλά τον μπακαλιάρο.Τον κόβω σε κομμάτια, αφαιρώ όσο μπορώ το κόκκαλο και τον βάζω σε λεκάνη με νερό και χοντρό αλάτι για 4 με 5 ώρες και έπειτα αλλάζω τακτικά το νερό.Την ημέρα που θα τον μαγειρέψουμε, ετοιμάζουμε τον χυλό αφού λιώσω την μαγιά στο  χλιαρό νερό(εχω μέσα ενα κλωνάρι δεντρολίβανο και έπειτα το αφαιρώ),προσθέτω την μπύρα,αλάτι, πιπέρι και αλεύρι τόσο ώστε να έχω έναν χυλό λίγο πιο αραιό απο το μέλι.Τον αφήνω να φουσκώσει 1 ώρα.Στην συνέχεια αλευρώνω τον μπακαλιάρο και τον περνάω απο τον χυλό.Τηγανίζω σε αρκετό καυτό λάδι και τον βγάζω σε απορροφητικό χαρτί.Για την  σκορδαλιά,βράζω τις πατάτες, τις ξεφλουδίζω και τις πατάω με το εργαλείο του πουρέ(όχι σε μπλέντερ).Στο μίξερ βάζω το σκόρδο, το λάδι, το ξύδι και τα χτυπάω.Το ρίχνω στις πατάτες και ανακατεύω καλά.Αλατίζω , πιπερώνω , πασπαλίζω με μαϊντανό και σερβίρω δίπλα στον μπακαλιάρο. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ...





Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

ΡΕΒΙΘΟΣΑΛΑΤΑ

Ενα θρεπτικό πιάτο, πλούσιο σε πρωτεΐνη..

ΥΛΙΚΑ
250 γρ ρεβίθια μουσκεμένα αποβραδίς και βρασμένα
2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης ψητές
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αμύγδαλα χοντροκομμένα (προαιρετικά)

Για το dressing
χυμό απο 1 λεμόνι
1 κουτ. σούπας ξύδι βαλσαμικό
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπόλ ανακατεύουμε τα ρεβίθια(τα έχουμε στραγγίσει πολύ καλά), τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και το μαϊντανό.Αν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα, τα καβουρδίζουμε ελαφρά σε στεγνό τηγάνι. Τα αποσύρουμε όταν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα και τα προσθέτουμε στο μπόλ με τα ρεβίθια.Κόβουμε σε κομματάκια τις πιπεριές(για ευκολία μπορείτε να πάρετε έτοιμες σε βάζο) και τις ρίχνουμε και αυτές στα υπόλοιπα υλικά.Τα υλικά για το dressing τα χτυπάμε όλα μαζί και το περιχύνουμε στα ρεβίθια.Δοκιμάζουμε για τυχόν αλάτι ή λεμόνι και σερβίρουμε. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ..




Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΚΕΙΚ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ (αλάδωτο)

Και αλάδωτο και νόστιμο...!!

ΥΛΙΚΑ
1 φλιτζ. τσαγ. νερό
1 φλιτζ.τσαγ χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζ. τσαγ. ζάχαρη
1 βανίλια
2 φλιτζ. αλεύρι φαρίν άπ
4 φλιτζ. τσαγ. ινδοκάρυδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπόλ ρίχνουμε το νερό, τον χυμό πορτοκαλιού την ζάχαρη και την βανίλια και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη.Προσθέτω σιγά σιγά το αλέυρι και ανακατεύω με μαρίζ μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά μας.Τέλος προσθέτουμε και το ινδοκάρυδο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σε τσέρκι 24- 25 εκ. ρίχνουμε το μείγμα  και ψήνουμε στους 180 σε προθερμασμένο φούρνο για 45 με 50 λεπτά είτε μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια του κέικ.. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ..

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

ΑΡΜΙΟΠΙΤΑ (νηστίσιμη)

Σήμα κατατεθέν της Καστοριάς....

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι χλιαρό νερό
λίγες σταγόνες λεμόνι
1 κουτ. λάδι
λίγο αλάτι
βούτυρο φυτικό λιωμένο

Για την γέμιση
300 γρ αρμιά (λάχανο τουρσί)
κόκκινο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνουμε όλα τ αυλικά της ζύμης μαζί και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.Στην συνέχεια κόβω την ζύμη σε 14 μπαλάκια για να χρησιμοποιήσω 8 κάτω και 6 επάνω στην πίτα.Τα ο ένα ένα σε αλευρωμένη επιφάνεια και τα περνάω με βούτυρο λιωμένο και τα τοποθετω το ένα πάνω στο άλλο( χώρια τα 8 απο τα 6). Αφήνω να παγώσει λίγο το βούτυρο και το ανοίγω σε ένα φύλλο (για κάτω πρώτα )και αφήνω να εξέχει λίγο απο το ταψί για να το γυρίσω μέσα. Απλώνω την γέμιση, για την οποία έχω ψιλοκόψει το λάχανο και το έχω τσιγαρίσει πολύ καλά μαζί με το κόκκινο πιπέρι σε ελαιόλαδο-την έχω αφήσει και να κρυώσει-και επάνω καλύπτω με το δεύτερο φύλλο που έχω ανοίξει.Γυρίζω το φύλλου που εξέχει κυκλικά προς τα μέσα και λαδώνω την πίτα μου.Ψήνω στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά και έπειτα στους 150 για ακόμη ένα μισάωρο.. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ


Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

Γαριδομακαρονάδα σπέσιαλ...

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό γαρίδες (1 πακέτο -καλύτερα μέτριες ή μεγάλες)
1 πακέτο μακαρόνια
1 κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο
300 γρ σάλτσα ντομάτας
1 κουτάλια ξύδι
μισό κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι πάπρικα
1/3 κούπας ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες
1 κουταλιά σούπ. βασιλικό
ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.Προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας, το ξύδι, την ζάχαρη και την λιαστή ντομάτα και σιγοβράζουμε την σάλτσα μας για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να αρχίσει να δένει.Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο,προσθέτουμε την πάπρικα και τηγανίζουμε σε αυτό τις γαρίδες για 5 με 6 λεπτά.Τις κατεβάζουμε απο τη φωτιά και τις ρίχνουμε μέσα στην σάλτσα και δεν τις βράζουμε άλλο για να μην σκληρύνουν.Σερβίρουμε επάνω στα μακαρόνια τα οποία έχουμε βράσει και πασπαλίζουμε με τριμμένο μαύρο πιπέρι. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ..

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

ΣΑΛΑΜΙ ΜΕ ΧΑΛΒΑ (νηστίσιμο)

Σοκολάτα-πορτοκάλι- χαλβάς σε απόλυτη αρμονία...

ΥΛΙΚΑ
200 γρ κουβερτούρα σε κομματάκια
1 φλιτζ.τσαγ. χυμό πορτοκαλιού
1/2 φλιτζ. τσαγ. ταχίνι
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
1 1/2 φλιτζ. τσαγ. χαλβά βανίλια
λίγο ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ενα κατσαρολάκι βάζω νερό και εφαρμόζω στο χείλος του ενα μεταλλικό σκεύος.Σε αυτό το μπέν μαρί λιώνω πολύ καλα την κουβερτούρα.Αφού αποσύρω το σκεύος απο το μπέν μαρί αφήνω την σοκολάτα να πήξει ελαφρά και προσθέτω το χυμό πορτοκαλιού,ανακατεύω πολύ καλά να ενσωματωθεί.Ρίχνω το ξύσμα πορτοκαλιού, το ταχίνι και αφού ανακατέψω καλά, προσθέτω και τον χαλβά κομμένο σε κομματάκια(αν σας φανεί αραιό το μείγμα προσθέστε κι άλλο χαλβά).Απλώνω το μείγμα μου σε μια λαδόκολλα και του δίνω το σχήμα του σαλαμιού πλάθοντας ελαφρά. Το κλείνω καλά στις δύο άκρες και αφήνω το γλυκό στη κατάψυξη για 3 ώρες το λιγότερο. Κόβω το σαλάμι σε χοντρές φέτες, πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και σερβίρω.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ..

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΣ

Τα μανιτάρια που αντικατέστησαν τον κιμά..

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μελιτζάνες, σε λεπτές φέτες
750 γρ φρέσκα μανιτάρια
2 μέτρια κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
1 ξυλάκι κανέλας
1 φύλλο δάφνης
ελαιόλαδο
φρυγανιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι

Για την κρέμα
4-5 πατάτες βρασμένες
2 νεροπότηρα νερό απο αυτό που βράσαμε τις πατάτες
1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
1/2 φίτζ. αλεύρι
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζετε τις φέτες της μελιτζάνας σε αλατισμένο νερό για περίπου 15 λεπτά για να φύγει η πικρίλα.Τις στεγνώνετε σε χαρτί κουζίνας, τις αλείφετε με ελάχιστο ελαιόλαδο και τις ψήνεται σε ταψί με λαδόκολλα μέχρι να πάρουν χρώμα(τις γυρίζουμε μια-δύο φορές).Για την γέμιση, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι τριμμένο και το σκόρδο.Μόλις πάρουν χρώμα προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε κομμάτια και τα αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι να κατεβάσουν τα νερά τους.Σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε την ντομάτα, την κανέλα, την δάφνη, αλάτι , πιπέρι και περιμένουμε να δέσει η σάλτσα.Αφαιρούμε την κανέλα και την δάφνη.Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και πασπαλίζω με τριμμένη φρυγανιά. Στρώνουμε τις  μισές μελιτζάνες και ρίχνουμε λίγη φρυγανιά . Ρίχνουμε επάνω την γέμιση ομοιόμορφα και καλύπτουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.Για τη κρέμα αλέθω στο μπλέντερ τις πατάτες μαζί με το νερό τους. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνω το ελαιόλαδο και καίω σε αυτό το αλεύρι μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα.Το κατεβάζω απο την φωτιά και προσθέτω τον χυμό της πατάτας.Ανακατεύω συνεχώς μέχρι να πήξει, ρίχνω το αλάτι, το πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο και απλώνω την κρέμα μου επάνω στο φαγητό.Πασπαλίζω την επιφάνεια με φρυγανιά και ψήνω στους 180 για 1 ώρα.. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.......!!!


Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΟΡΤΟΚΑΛΟ ΚΕΙΚ (νηστίσιμο)

Δεν του λείπει τίποτα....!!!

ΥΛΙΚΑ
2 1/2 φλιτζ. τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζ. τσαγ. ζάχαρη
4  κουτ. σούπας κακάο
1 βανίλια
2 κουτ. σούπας ξύδι
ξύσμα απο 2 πορτοκάλια
1 1/2 φλιτζ. τσαγ. χυμό πορτοκάλι
μισό φλιτζ. τσαγ. καλαμποκέλαιο
1 κουτ. σούπ. μαγειρική σόδα
λίγη κανέλα, γαρύφαλλο, αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Σε ένα μπόλ κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω την ζάχαρη, το κακάο επίσης κοσκινισμένο, την κανέλα,το γαρύφαλλο, λίγο αλάτι και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω το λάδι με το ξύδι και αφού κάνω μια λακκούβα στο κέντρο του μείγματος μου, τα ρίχνω στο κέντρο. Στο χυμό πορτοκαλιού διαλύω την σόδα(προσοχή γιατί αφρίζει) και την προσθέτω στο μπόλ. ΑναΚατεύω πολύ καλά με μια μαρίζ και ρίχνω το μείγμα μου σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνω στους 170 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο για 40 με 45 λεπτά. Για να βεβαιωθούμε πως  είναι έτοιμο,βυθίζουμε την λάμα ενός μαχαιριού στο κέικ και αν βγει χωρίς υπολείμματα ζύμης, είναι έτοιμο.. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ... 

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ

Τα καλά της νηστείας...

ΥΛΙΚΑ
1/2 λάχανο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λάχανο τουρσί)
1 ποτήρι ρύζι
2 1/2 με 3 ποτήρια νερό
1 κρεμμύδι
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
μαύρο πιπέρι, αλάτι, ελαιόλαδο
1 κύβο knorr λαχανικών(προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το κοτσάνι απο το λάχανο και το πλένουμε πολύ καλά. Αφού στραγγίσει, το κόβουμε σε φέτες και κατόπιν σε κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και έπειτα ρίχνουμε και το λάχανο.Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε να μελώσει σε μέτρια φωτιά.Ρίχνω τον πελτέ και τον κύβο και ανακατεύουμε να διαλυθούν.Ρίχνουμε το νερό και αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει μέχρι να μαλακώσει το λάχανο.Τέλος ρίχνουμε και το ρύζι(αν χρειαστεί συμπληρώνουμε ζεστό νερό) και περιμένουμε να βράσει ελέγχοντας τακτικά. Το αποσύρουμε απο την φωτιά, το αφήνουμε να τραβήξει και σερβίρουμε με μπόλικο λεμόνι..ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ... 

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

ΡΥΖΟΓΑΛΟ ΜΕ ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ

Διαφορετική πρόταση για το συνηθισμένο ρυζόγαλο...

ΥΛΙΚΑ
μισή κούπα ρύζι γλασέ
500 ml νερό
500 ml γάλα καρύδας
2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
μαρμελάδα της αρεσκείας σας( εγώ έβαλα μύρτιλο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ενα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτω το ρύζι.Ανακατεύουμε ανα διαστήματα για να μην κολλήσει.. Μετά απο λίγα λεπτά, σε περίπτωση που δεν έχει μαλακώσει, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη.Μόλις το απορροφήσει, ρίχνω το γάλα καρύδας και συνεχίζουμε το βράσιμο. Προσθέτω και την ζάχαρη  και όταν χυλώσει το αποσύρουμε απο την φωτιά.Το μοιράζουμε σε μπολάκια και το βάζουμε στο ψυγείο να πήξει.Έπειτα βάζουμε απο μια κουταλιά μαρμελάδα σε κάθε μπολάκι και τα τοποθετούμε πάλι στο ψυγείο.. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ..