Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

ΠΑΣΤΑ ΤΑΨΙΟΥ


ΥΛΙΚΑ
6 αυγά
6 κουτ. σούπας ζάχαρη
6 κουτ. σούπας  αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κουτ. σούπας κακάο
4 κουτ. σούπας σπορέλαιο
2 βανίλιες
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι
2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
1 βανίλια
2 κουτ. σούπας κονιάκ

Για τη λευκή κρέμα
2 κονσέρβες μόρφατ φυτική σαντιγί( κρύες απο το ψυγείο)
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1 βανίλια

Για την γκανάζ σοκολάτας
250 γρ κουβερτούρα
150 γρ γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
1 κουτ. σούπας μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν και να φουσκώσουν περίπου 5 λεπτά.Ρίχνουμε και την βανίλια.Προσθέτουμε το αλεύρι,το κακάο και το μπέικιν τα οποία προηγουμένως έχουμε κοσκινίσει και συνεχίσουμε το ανακάτεμα με μια μαρίζ για να διατηρήσουμε όσο δυνατόν περισσότερο τον όγκο απο το φούσκωμά τους. Τέλος προσθέτουμε και το σπορέλαιο.Ψήνουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί 35χ30 σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά. Όσο ψήνεται το παντεσπάνι μας ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας το νερό με την ζάχαρη και την βανίλια μάζι για 3 με 4 λεπτά.Αφού το απομακρύνουμε απο την φωτιά προσθέτουμε και το κονιάκ.Σιροπιάζουμε το γλυκό μας ζεστό με το ζεστό σιρόπι και το αφήνουμε έπειτα να κρυώσει. 
Για την λευκή κρέμα χτυπάμε στο μίξερ τα μόρφατ μέχρι να γίνουν σαντιγί και προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και την βανίλια,Απλώνουμε την κρέμα επάνω στο παντεσπάνι και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Για την γκανάζ σοκολάτας βράζουμε το γάλα και το περιχύνουμε επάνω στην ψιλοκομμένη κουβερτούρα και κατόπιν προσθέτουμε το μέλι.Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να γίνει η γκανάζ χλιαρή.Καλύπτουμε την επιφάνεια του γλυκού μας με την σοκολάτα και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες ακόμη.Κάθε φορά που θα κόβουμε κομμάτι το μαχαίρι μας να είναι καθαρό για να μην ενώνονται οι στρώσεις. Γαρνίρουμε με ροζέτες σαντιγίς είτε με νιφάδες σοκολάτας.

Συνταγή Σόφη Τσιώπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου