Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΖΥΜΩΤΗ ( ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ)



ΥΛΙΚΑ
1 1/2 κούπα σπορέλαιο
1 1/2 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
1 κούπα ζάχαρη
1 1/2 κούπα σταχτόνερο
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
1 κοφτό κουταλί γλυκού μαγειρική σόδα
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
αλεύρι όσο πάρει( περισσότερο απο κιλό)
αμύγδαλα για την διακόσμηση

Για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
4 κούπες νερό
2 βανίλιες
χυμό απο μισό λεμόνι καθώς και την φλούδα του

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για να φτιάξουμε το σταχτόνερο, παίρνουμε 2 κουταλιές της σούπας καθαρή στάχτη και την βράζουμε σε 2 κούπες νερό.Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να χωρίσει η στάχτη απο το νερό και σουρώνουμε το υγρό για να είναι καθαρό.
Σε ενα βαθύ μπόλ ρίχνουμε το σπορέλαιο, τα καρύδια, την ζάχαρη, το σταχτόνερο, την κανέλα, το γαρύφαλλο,την σόδα και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε πολύ καλά.Ρίχνουμε σιγά σιγα το αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια.Μόλις αποκτήσουμε μια ζύμη μαλακή που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα του μπόλ αλλά ουτε και στα χέρια μας, η καρυδόπιτα είναι έτοιμη.Παίρνουμε ενα τετράγωνο ταψί 30χ35 ,το λαδώνουμε και το αλευρώνουμε καλα και απλώνουμε μέσα την ζύμη μας.
Την πατάμε με τα χέρια μέχρι να καλύψει καλά όλο το ταψί.

Με ενα μαχαίρι(οχι οδοντωτό)κόβουμε κομμάτια τετράγωνα είτε ρόμβους και σε κάθε κομμάτι βάζουμε ενα άσπρο αμύγδαλο.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 1 ώρα.
Για το σιρόπι βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτα απο την αρχή του βρασμού.
Για να σιροπιάσουμε την καρυδόπιτα πρέπει να είναι κρύα και το σιρόπι καυτό.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου