ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
500 γρ αλεύρι φαριν απ
1 κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζ. τσαγιού ταχίνι
1/2 φλιτ. τσαγιού νερό
2/3 φλιτζ. τσαγιού χυμό πορτοκάλι
1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
3 κουτ. σούπας κονιάκ
ξύσμα απο 1 λεμόνι
Για τη γέμιση
4 μεγάλα μήλα ψιλοκομμένα
5 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 φλιτζ. τσαγιού καρύδια χοντροτριμμένα
1 φλιτζ.τσαγιού σταφίδα ξανθιά
3 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
λίγη κανέλα
200 γρ χαλβά σοκολάτας σε κομμάτια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ενα μπόλ ρίχνουμε το ταχίνι και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν .Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά ενα ένα και στο τέλος προσθέτουμε και το αλεύρι.Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη ( αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι) που θα ξεκολλά απο τα χέρια μας και τα τοιχώματα του μπόλ.Σκεπάζουμε την ζύμη με διάφνη μεμβράνη και την αφήνουμε για 30 λεπτά να σταθεί.
Σε ενα άλλο μπόλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης εκτός απο το χαλβά..Παίρνουμε την ζύμη και την χωρίζουμε σε 2 μέρη.Το ενα κομμάτι το απλώνουμε σε ταψί 34 εκ.( εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ταρτιέρα μόνο που η μηλόπιτα μας θα γίνει πιο ενισχυμένη.)Απλώνουμε επάνω όλη τη γέμιση και έπειτα πασπαλίζουμε με τα κομμάτια του χαλβά.
Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και το απλώνουμε επάνω στην μηλόπιτα μας, προσέχοντας να ενώσουμε καλά τις άκρες τις με τα χέρια μας.Τρύπάμε την επιφάνεια της σε μερικά σημεία, λαδώνουμε και την ραντίζουμε με λίγο νερό.Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 1 ώρα.Αφού κρυώσει την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Συνταγή Α.Μπαρμπαρίγου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου