Τρίτη 15 Απριλίου 2014

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ....!!

ΥΛΙΚΑ
2 κιλά αλεύρι σκληρό( προτιμώ Robin hood)
100 γρ φρέσκια μαγιά
200 γρ βούτυρο γάλακτος
8 αυγά
2 κούπες ζάχαρη
1 φκλ μαστίχα
1 φκλ κακουλέ
1 φκλ μαχλέπι
μισό φλιτζ. τσαγ. χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
1/2 κούπα γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε την μαγιά σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό και προσθέτουμε αλεύρι για να γίνει το "προζύμι".Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος (μπορούμε να τα βάλουμε στον φούρνο μας αφού τον έχουμε προθερμάνει στους 50 βαθμούς) καλά σκεπασμένο για 1 ώρα.Στο μεταξύ χτυπάμε το βούτυρο(το οποίο να είναι μαλακό, εκτός ψυγείου) με την ζάχαρη και τους κρόκους.Προσθέτουμε το γάλα,το ξύσμα του πορτοκαλιού και τον χυμό πορτοκαλιού. Στην συνέχεια ρίχνω την μαστίχα,το κακουλέ και το μαχλέπι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Τέλος χτυπάμε και τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.Μέσα στο μπόλ που έχουμε την μαγιά μας, ρίχνουμε το μείγμα που έχουμε χτυπήσει και σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι και αρχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια μας.Ζυμώνουμε πολύ καλά αφού αλείψουμε τα χέρια μας με σπορέλαιο για να μην κολλάει η ζύμη. Ενσωματώνουμε και την μαρέγκα και ζυμώνουμε λίγο ακόμα.Σκεπάζουμε την ζύμη μας και την αφήνουμε για 1 ώρα σε ζεστό μέρος να διπλασιάσει τον όγκο της.Στην συνέχεια την ξεφουσκώνουμε και ζυμώνουμε και πάλι.Την αφήνουμε άλλη 1 ώρα. Έπειτα χωρίζουμε την ζύμη μας σε μπαλάκια και τα ανοίγουμε σε κορδόνια. Παίρνουμε 2 είτε 3 κορδόνια και κάνουμε πλεξούδες.Τα αφήνουμε σε ταψί με λαδόκολλα να διπλασιάσουν  τον όγκο τους.Τα αλείφουμε με κρόκο αυγού, τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε στους 200 αρχικά για ενα τέταρτο και άλλη μισή ώρα στους 150. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ...!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου