Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

ΓΙΑΠΡΑΚΙΑ

Στην Κοζάνη συμβολίζουν τα σπάργανα που τύλιξαν τον νεογέννητο Χριστό..

ΥΛΙΚΑ
1 μεγάλο λάχανο τουρσί( αρμιά)
500 γρ κιμά ανάμεικτο
1 κούπα ρύζι καρολίνα
3 κρεμμύδια
1 κουταλ. πελτέ
λίγο κόκκινο πιπέρι
δυόσμο, ρίγανη
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα ρίχνω ελαιόλαδο και τσιγαρίζω το κρεμμύδι τριμμένο και τον κιμά. Ρίχνω τον πελτέ, κόκκινο πιπέρι,την ρίγανη, τον δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι.Προσθέτω το ρύζι και σοτάρω για λίγο ακόμη. Παίρνω το λάχανο και αρχίζω να βγάζω τα φύλλα του (εχω αφαιρέσει το κοτσάνι). Τοποθετώ ενα φύλλο επάνω στην παλάμη μου και βάζω μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε μέσα της άκρες, να σφίξει καλά.Στρώνω τον πάτο της κατσαρόλας με λίγα φύλλα απο το λάχανο και τοποθετώ τα γιαπράκια το ένα δίπλα στο άλλο, χαλαρά σε στρώσεις.Ρίχνω στις κατσαρόλα το ζουμί απο την αρμιά, ελαιόλαδο και νερό να τα καλύψει. Τοποθετώ επάνω τους ένα πιάτο και βράζω τους λαχανοντολμάδες μου μέχρι να ρουφήξουν το ζουμί τους... ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.
Μπορούμε να παραλείψουμε εντελώς τον κιμά βάζουμε 600 γρ ρύζι..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου