Σάββατο 16 Απριλίου 2016

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ



ΥΛΙΚΑ                                     
Για το προζύμι

3 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κουτάλια της σούπας ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι

Για τη ζύμη
1/2 λίτρο φρεσκοστυμμενος χυμός πορτοκαλιού
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού ηλιέλαιο
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη μαστίχας
3 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι
1 βανίλια
1 πρεζα αλάτι
περίπου 1.250 γρ αλεύρι για τσουρέκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα δοχείο με καπάκι διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό .Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά να γίνει χυλός .Σκεπάζουμε το δοχείο και αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει για 30 λεπτά.

Βάζουμε  σε λεκάνη τον φρεσκοστυμμένο χυμό και την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να λιώσει. Ρίχνουμε στην συνέχεια το προζύμι και ανακατεύουμε. Έπειτα προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και τέλος λίγο λίγο το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και στα τοιχώματα της λεκάνης. 

Σκεπάζουμε το δοχείο και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος ( μέσα στο φούρνο της κουζίνας τον οποίο έχουμε προθέρμανση στους 50 βαθμούς).Αφήνουμε την ζύμη να διπλασιαστεί για τουλάχιστον 1 1/2 ώρα .Χωρίζουμε έπειτα την ζύμη σε 6 μπαλάκια και τα ανοίγουμε σε κορδόνια .Πλέκουμε τα κορδόνια σε πλεξούδα ανα 3 και φτιάχνουμε 2 τσουρέκια.

Τα αφήνουμε να φουσκώσουν 30 λεπτά και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 45 λεπτά.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΑΤΕΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου