Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΣ

Τα μανιτάρια που αντικατέστησαν τον κιμά..

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μελιτζάνες, σε λεπτές φέτες
750 γρ φρέσκα μανιτάρια
2 μέτρια κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
1 ξυλάκι κανέλας
1 φύλλο δάφνης
ελαιόλαδο
φρυγανιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι

Για την κρέμα
4-5 πατάτες βρασμένες
2 νεροπότηρα νερό απο αυτό που βράσαμε τις πατάτες
1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
1/2 φίτζ. αλεύρι
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζετε τις φέτες της μελιτζάνας σε αλατισμένο νερό για περίπου 15 λεπτά για να φύγει η πικρίλα.Τις στεγνώνετε σε χαρτί κουζίνας, τις αλείφετε με ελάχιστο ελαιόλαδο και τις ψήνεται σε ταψί με λαδόκολλα μέχρι να πάρουν χρώμα(τις γυρίζουμε μια-δύο φορές).Για την γέμιση, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι τριμμένο και το σκόρδο.Μόλις πάρουν χρώμα προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε κομμάτια και τα αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι να κατεβάσουν τα νερά τους.Σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε την ντομάτα, την κανέλα, την δάφνη, αλάτι , πιπέρι και περιμένουμε να δέσει η σάλτσα.Αφαιρούμε την κανέλα και την δάφνη.Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και πασπαλίζω με τριμμένη φρυγανιά. Στρώνουμε τις  μισές μελιτζάνες και ρίχνουμε λίγη φρυγανιά . Ρίχνουμε επάνω την γέμιση ομοιόμορφα και καλύπτουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.Για τη κρέμα αλέθω στο μπλέντερ τις πατάτες μαζί με το νερό τους. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνω το ελαιόλαδο και καίω σε αυτό το αλεύρι μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα.Το κατεβάζω απο την φωτιά και προσθέτω τον χυμό της πατάτας.Ανακατεύω συνεχώς μέχρι να πήξει, ρίχνω το αλάτι, το πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο και απλώνω την κρέμα μου επάνω στο φαγητό.Πασπαλίζω την επιφάνεια με φρυγανιά και ψήνω στους 180 για 1 ώρα.. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.......!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου