Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

ΠΕΤΟΥΡΑ (χωριάτικες χυλοπίτες)

Χειροποίητες χυλοπίτες της Γιαγιάς-Μαρίας

ΥΛΙΚΑ
300 γρ πέτουρα (χωριάτικες χυλοπίτες)
5 νεροπότηρα νερό
1 μέτριο κρεμμυδάκι
2 ώριμες ντομάτες
1 κουτ.γλυκ. πελτέ
1 κύβο λαχανικών(προαιρετικά)
αλάτι,πιπέρι,ελαιόλαδο,λίγο βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Σε μια κατσαρόλα ρίχνω ελαιόλαδο(περίπου ενα σφηνάκι) και μια κουταλιά της σούπας βούτυρο.Τσιγαρίζω σε αυτό το κρεμμύδι και μόλις χρυσαφίσει ρίχνω την ντομάτα περασμένη απο τον τρίφτη και τον πελτέ. Προσθέτω αλάτι και πιπέρι και αφού πάρει η σάλτσα μου μια βράση ρίχνω το νερό και το αφήνω να βράσει και πάλι.Προσθέτω τα πέτουρα μου και μόλις μαλακώσουν καλά και χυλώσουν(αφου τραβήξουν το ζουμί τους) είναι έτοιμα(περίπου 20 λεπτά).. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ..
Η ποντιακή εκδοχή ονομάζεται ΓΑΥΠΑΧ και σερβίρεται με γιαούρτι, σκόρδο και λιωμένο βούτυρο αγελάδος..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου