Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

Γεύση που αντέχει στο χρόνο.Κλασικό και αγαπημένο..

ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο φύλλο κρούστας
400 γρ βούτυρο αγελάδος

Για την κρέμα
8 αυγά
1 μισή λίτρο γάλα
400 γρ ζάχαρη
200 γρ σιμιγδάλι ψιλό
15 γρ ξύσμα πορτοκαλιού

Για το σιρόπι
500 ml νερό
450 γρ ζάχαρη
1 βανίλια

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την κρέμα χτυπάω τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν. Σε μια κατσαρόλια ζεσταίνω το γάλα και προσθέτω την ζαχαρη .Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνω το ξύσμα πορτοκαλιού και το σιμογδάλι σιγά σιγά.Ανακατεύω συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει και αφου γίνει πηχτό το αποσύρω απο την φωτιά και προσθέτω τα αυγά μου σιγά σιγά ενω παράλληλα ανακατεύω(με γρήγορες κινήσεις για να μην ψηθούν τα αυγά μου).Το βάζω πάλι στην φωτιά για μια τελευταία βράση και το απομακρύνω για να κρυώσει. Έπειτα λιώνω το βούτυρο και βουτυρώνω πολύ καλά ένα τετράγωνο ταψι. Χωρίζω τα φύλλα στην μέση και αρχίζω να στρώνω τα μισά κάτω αφου τα βουτυρώσω ένα ένα(μια φορα βα εξέχει το φύλλο απο την μια πλευρά του ταψιού και μια απο την άλλη, ότι περισεύει το διπλώνω μέσα στο ταψί).Αδειάζω την κρέμα στο ταψί και επάνω στρώνω τα υπόλοιπα φύλλα και αυτα βουτυρωμένα.Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια και στις χαραμάδες ρίχνω το βούτυρο που μου περίσεψε απο το βουτύρωμα των φύλλων.Ψήνω στους 180 για περίπου 1 ώρα.Το σιρόπι το ετοιμάζω αφου βράσω τα υλικά όλα μαζι για περίπου 30 λεπτά.Όταν σιροπιάσω το γλυκό μου όσο και το σιρόπι πρέπει να έιναι ζεστα.Το αφήνω να ρουφηξει το σιρόπι και έπειτα σερβίρω.. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Συνταγη Η. Μαμαλάκη δια χειρός Ελεάννας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου